Papageno Radio
Intermezzo Életének 92. évében elhunyt Makk Károly

Életének 92. évében elhunyt Makk Károly

Makk Károly Kossuth-díjas filmrendezőt, a magyar mozgókép mesterét, a nemzet művészét augusztus 30-án érte a halál – tudatta a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia, amelynek az elnöke volt.

Makk Károly a magyar és az egyetemes filmművészet meghatározó egyénisége volt, számtalan film és tévéjáték készítője. Munkássága egyidős a háború után megújuló magyar filmművészettel. A Cannes-i Filmfesztiválra hat filmjét – Liliomfi (1954), Szerelem (1971), Macskajáték, Egy erkölcsös éjszaka (1977), Egymásra nézve (1982), Az utolsó kézirat – meghívták az Arany Pálmáért folyó versenybe.

Szerelem 1971-ben megkapta a zsűri nagydíját Cannes-ban, a Macskajátékot 1972-ben Oscar-díjra jelölték. Makk Károly hosszú pályafutása során olyan magyar és világsztárokkal dolgozott együtt, mint Christopher Plummer, Maggie Smith, Michael Gambon, Darvas Iván, Krencsey Marianne, Törőcsik Mari, Pálos György, Psota Irén, Bessenyei Ferenc, Makay Margit, Cserhalmi György, Dajka Margit, Bulla Elma, Illés György, Tóth János, Szécsényi Ferenc, Déry Tibor, Örkény István vagy Bacsó Péter.

A Duna csatornán Makk Károly legismertebb filmje, a Liliomfi látható este 20.35 órakor, a Duna World-ön 22.35 órától újra képernyőre kerül a Nagyok című portréműsor, az M5 csatorna pedig a Szerelem című filmet tűzi műsorára 21.10 órai kezdettel.

A Kossuth rádió a Belépő című műsorában, valamint egy portréműsorral emlékezik a nagyhatású filmművészre.

Filmjei megjárták a londoni, New York-i, San Sebastian-i, madridi fesztiválokat és számos díjat nyertek. Évtizedekig tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán.

(Via MTI, Müpa)

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!