Papageno Radio
Intermezzo A bécsi Stephansdom legendás orgonistája koncertezik Budapest új álomorgonáján

A bécsi Stephansdom legendás orgonistája koncertezik Budapest új álomorgonáján

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Októberben zajlik a Budavári Evangélikus Templomban a 2. Budavári Bach Fesztivál, mely egyben az első nemzetközi orgonafesztivál is az idén júniusban felszentelt csodahangszeren.

Bár Magyarország immáron legnagyobb barokk stílusú orgonáján – a páratlan orgonaprojekt testet öltött céljaként – hazánkban itt adhatók elő először Johann Sebastian Bach orgonaművei kompromisszumok nélkül a legautentikusabban, a hangszer messze felülmúlta még ezen, komoly elvárásokat is.

Bach inspirálta új orgona épül Budapesten

Lehengerlő hangzásában mindvégig megőrizve a bachi-, historikus gyökereket, óriási gazdagságot magában hordozva varázslatosan képes az orgonairodalom szélesebb spektrumát kiszolgálni, így a fesztivál mottója nemes egyszerűséggel lett „Bach+1”. Ennek mezsgyéjén a neves művészek maguk dönthettek, hogy mivel párosítják Bach mennyei muzsikáját.

Október 20-án, egy igazi világsztár érkezik Budavárba.

Peter Planyavsky nem csak a bécsi Stephansdom egykori legendás orgonistája és a Bécsi Zeneművészeti Egyetem (MDW) elismert professzora, de egyszerre a szakma talán legsokrétűbb ikonja is. Munkássága mindenen átível, egyházzenészként, zeneszerzőként, íróként, a katolikus egyházzene megreformálójaként számtalan kitüntetésben részesült, mindemellett szerény polihisztorsága ellenére a világ egyik legkeresettebb koncertorgonistája.

Először játszik protestáns templomban hazánkban, műsorában Bach izgalmas társaságába követőjét, Mendelssohnt hívja nekünk vendégül. A záró koncertet 27-én Johannes Ebenbauer, az MDW orgona- és improvizáció professzora adja majd, aki az orgonaművek mellett a Susanne Kurz előadásában felcsendülő Schemelli dalokra fog Bach-stílusban improvizálni.

Promóció

X
X