Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Bach inspirálta új orgona épül Budapesten

Bach inspirálta új orgona épül Budapesten

Egyedülálló orgonaépítési projekt ért a finisébe, hiszen a Budavári Evangélikus Templomban megkezdődött Magyarország legnagyobb barokk stílusú orgonájának felállítása. Az esemény kapcsán a lipcsei Bach Archívum is kifejezte háláját és elismerését.

- hirdetés -

A hangszert a Reformációi Emlékbizottság jóvoltából 100%-ban az Emberi Erőforrások Minisztériuma dotálja. A templom orgonistájának, Bán István orgonaművész a koncepcióját megvalósítva a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra olyan historikus hangszer épít, amelyet J. S. Bach fennmaradt orgonaleírásai ihlettek. Mintául kortársának, a híres német orgonaépítőnek, G. Silbermann-nak a kései hangszerei szolgáltak, a koncepciót pedig Kormos Gyula és Homolya Dávid orgonaszakértők csiszolták tökéletesre.

- hirdetés -

A kicsinosított templomban immáron kézzelfoghatóvá vált a várva-várt álomhangszer, így múlt vasárnap, április 2-án a Budavári Gyülekezet névadó istentiszteletet tartott. Az orgonaprojekt célkitűzése előtt tisztelegve a hangszer a

„Budapesti Bach-orgona”

nevet kapta. Külön öröm Tarlós István főpolgármester Úrnak és Budapest Főváros Közgyűlésének a megtisztelő hozzájárulása, hogy a névhasználatban a „Budapest” elnevezést engedélyezték, ami egyértelműen fémjelzi, milyen különleges kinccsel gazdagodik Fővárosunk. A Bach-Archiv Leipzig levelében így üdvözölte az új hangszert:

„Kedves Bán úr!

A Budapesti Bach-orgona a magyarországi orgonaépítés jelenkori történetének egyik legkiemelkedőbb projektje. Példaértékű, hogy mindezt a Magyar Kormány támogatja. Ezzel a hangszerrel a Budavári Evangélikus Templomnak egy olyan orgona kerül a birtokába, amelyen nem csak a barokk orgonairodalom, de kiváltképp Johann Sebastian Bach műveinek a legstílushűbb előadása válik lehetővé, ami a magyar régizenei életnek bizonyosan meghatározó impulzust ad. Ezúton gratulál a lipcsei Bach Archívum eme csodálatos orgonaprojekt összes résztvevőjének.

Remélem minden a terv szerint zajlik és sok sikert kívánok Önnek!

Dr. Alexander Steinhilber

a Lipcsei Bach Archívum ügyvezető igazgatója, Hamburg városának orgonaszakértője”

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!