Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo A Bécsi Szimfonikusok pazarolják az adófizetők pénzét

A Bécsi Szimfonikusok pazarolják az adófizetők pénzét

Túl sok alkalmazott, túl kevés eredmény, anyagi veszteség – a bécsi önkormányzat ellenőrzése ezt találta a Bécsi Szimfonikusok átvilágítása után.

- hirdetés -

A rossz gazdálkodás mellett anyagi és jogi visszaéléseket is feltártak a számvevőszéki ellenőrzést végzők. A jelentés szerint a város támogatása nélkül a zenekar nem tud tovább létezni: 2015-ben 1,3 millió eurós büdzsé és 64 milliós veszteség állt az üzleti könyvekben. A zenészek alig teljesítenek a fizetésükért, volt, aki megtagadta a szolgálatot, más hangszeres zenészeknek egyszerűen nem kellett játszani. 2015 áprilisában három zenész például csak 10 alkalommal játszott a 83 szolgálatból. A jelenlegi 122 tagú zenekar tagságának 100 csökkentését javasolják az auditorok, bár volt olyan hónap is, hogy a túlvállalás miatt fel kellett venni kisegítőt. A zenészek mindeközben gyakran vállaltak tanítást vagy kisegítést más együtteseknél.

“A zenében nincsenek szankciók”

- hirdetés -

A probléma egyébként nem új a Bécsi Szimfonikusoknál, már 2005-ben is hasonló módon marasztalták el az együttest – igaz, akkor a város vállalta, hogy a zenekar megszüntetése esetén minden költséget átvállal. 12 év alatt azonban nem sikerült az alapvető problémákra megoldást találni. A zenekar közleményében visszautasítja a vádakat, az anyagi nehézségek véleményük szerint az 1970 és 2006 közötti években rakódtak egymásra. 2015-ben készült el az új kollektív szerződésük, rendeződtek a nyugdíjak, két éve 88, egy éve pedig 94%-os kapacitáskihasználással működtek.

(Via Die Presse)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.