Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Zubin Mehta: „Beismertem a hibáimat”

Zubin Mehta: „Beismertem a hibáimat”

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Zubin Mehta indiai karmestert október 3-án adott hangversenyt a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A koncert kapcsán kezdeti éveiről és Stravinskyról is mesélt egy interjúban.

Az apámtól megtanultam az élet – nem csupán a zene! – határtalan szeretetét.(…) Mindannyian emberek vagyunk. Nyilván szakmai oldalon is elkövettem hibákat – de ezek mind emberiek voltak. Huszonöt évig álltam a Los Angeles-i Filharmonikusok élén. Kezdetben tapasztalatlan suhanc voltam, fogalmam sem volt arról, miként kell bánni az emberekkel. De beismertem a hibáimat.(…)

– kezdi a karmester, aki többek között Bartók hírhedt Concertóját vezényelte a budapesti koncerten.

Közös dolgaink

- hirdetés -

(…)Bizonyos kortárs műveket előadni meglehetősen félelmetes. Ha becsúszik egy-egy hiba, rettentő ideges tudok lenni. Alaphelyzetben viszont sohasem félek, végtelen bizalmam van a zenekaraimban.

És hogy mennyiben más, ha a zeneszerző is jelen van egy-egy próbán? Zubin Mehta Stravinsky látogatását idézte fel:

(…)Berlinben ismerkedtünk meg, ő pedig Los Angelesben lakott, amikor én a Filharmonikusok élére kerültem 1962-ben. Nem sokkal később New Yorkba költözött, de azért őrzök pár kellemes emléket róla… (az interjút teljes terjedelmében ide kattintva olvashatja.)

(Via nepszava.hu)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X