Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Kiderült, miért halt meg ilyen fiatalon Chopin

Kiderült, miért halt meg ilyen fiatalon Chopin

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A tudósok hosszú ideje szerették volna tudni Frédéric Chopin halálának okát, és a lengyel kormány eddig nem adott arra engedélyt, hogy a zeneszerző szívét megvizsgálják.

Chopin 1849-ben halt meg, Párizsban temették el, de szívét kívánságának megfelelően Varsóba vitték. Az – állítólag – konyakosüvegben tartósított szívet a varsói Szent Kereszt templom egyik tartóoszlopában őrizték, a tudósok pedig évek óta szerették volna azt kibontani és DNS-vizsgálat alá vetni. Volt, aki úgy gondolta, a halált mucoviscidózis okozta, ami egy örökletes betegség, és a nyálkahártya genetikai elváltozását jelenti, különösen a tüdőt, a hörgőket támadja meg. Mint ismeretes, Chopin gyermekkorában gyenge volt, hajlamos a tüdőgyulladásra, a köhögésre, felnőttként pedig rendkívül sovány volt, ami mind erre utalt. Vizsgálatok híján azonban nem lehetett bizonyosat állítani.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Eddig ismeretlen fénykép került elő Chopinről

A Lengyel Tudományos Akadémia képviseletében egy tudóscsoport azonban lehetőséget kapott arra, hogy megnézze a szívet. Képviseletükben Michael Witt elmondta, nem nyithatták fel a tartót, csak az üvegen keresztül nézhették a szervet. Annak állapota viszont arra enged következtetni, Chopin tuberkulózisban szenvedett, de perocardritis, azaz szívburokgyulladás volt a halál kiváltó oka. A professzor úgy nyilatkozott, helytelen lenne felnyitni az üveget, hogy a DNS-vizsgálathoz a szívből mintát vegyenek, mert így is elég nagy valószínűséggel meg lehet állapítani a halál okát, ráadásul a szív is roncsolódna.

(Via Classic FM)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X