Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo „A ceglédi Bach-orgonát megszólaltatni egyszerűen döbbenetes élmény"

„A ceglédi Bach-orgonát megszólaltatni egyszerűen döbbenetes élmény”

Ismét hazánkba látogat napjaink egyik legmeghatározóbb orgonaművésze, a svéd Hans-Ola Ericsson. A művész saját maga választotta ki, hogy az ország mely hangszerein ad majd koncertet, így esett a választás Cegléd, Budapest és Hajdúböszörmény egy-egy hangszercsodájára.

- hirdetés -

A művész, Olivier Messiaen egykori tanítványa legutóbb 2014 karácsonyán adott koncertet a ceglédi Bach-orgonán, amiről így nyilatkozott:

Magyarországon valami egészen különleges és fantasztikus dolog történik. Annak ellenére, hogy már hallottam a ceglédi orgonáról és egy youtube videót is ismertem, be kell vallanom, nem gondoltam volna, hogy az vár majd rám, amivel találkoztam. A ceglédi Bach-orgonát megszólaltatni egyszerűen döbbenetes élmény. Pályámnál fogva nagyon sok lehetőségem van elsőrangú historikus orgonákon játszani, de ez az egyik legjobb stílushangszer, amin valaha játszottam. A ceglédi Bach-orgonát megalkotó orgonaépítők történelmet írnak. Nagyon szívesen jövök ismét Magyarországra, hogy újraélhessem a csodát.

Hamarosan teljes lesz a Bach összes orgonaműve sorozat

- hirdetés -

december 10. 18:00 Budapest-Hold utcai református templom

december 12. 18:00  Hajdúböszörmény, Kálvin téri református templom

december 14. 18:00  Ceglédi evangélikus templom

december 15. 18:00  Bp-Gazdagréti Szent Angyalok plébániatemplom

A svéd mester idén újra megszólaltatja a ceglédi orgonát, de ellátogat Budapestre, a Hold utcai református templomba, és a gazdagréti Szent Angyalok templomba is, ahol Magyarország első ibériai stílusú hangszerén ad majd koncertet. A koncert állomása lesz a hajdúböszörményi Angster-orgona, amelyen Ericsson a barokk programok között egy vérbeli romantikus estet ad majd.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.