Papageno Radio
Intermezzo A NATO-nak hivatalosan is van himnusza

A NATO-nak hivatalosan is van himnusza

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A NATO, történetében először, hivatalos himnusszal egészítette ki intézményes jelképeit. Bár a zenemű már  1989-ben, a szervezet megalapításának 40. évfordulója alkalmából megszületett, akkor nem hoztak döntést a bevezetéséről, és évtizedekre félretették.

Az 50-es években már megszületett az ötlet, hogy himnusza legyen a NATO-nak, 1958-ban német, holland és amerikai katonazenészek írtak egy indulót. 1960-ban az Egyesült Királyságból érkezett egy javaslat, amely az akkori 15 tagállam himnuszait kompilálta.

A végül hivatalossá tett, 1989-ben készült zeneművet André Reichling kapitány, a luxemburgi hadsereg zenekarának karmestere írta, és megkomponálása óta már számos NATO-eseményen eljátszották, legutóbb a tagországok állam-, illetve kormányfőinek brüsszeli csúcstalálkozóján, 2017 májusában. A NATO-tagországok atlanti szövetséghez akkreditált nagyköveteinek tanácsa (Észak-atlanti Tanács, NAC) által jóváhagyott himnusz nem tartalmaz dalszöveget.

A másfél perces műben összesen húsz hangszer szólal meg, fuvolák, oboák, klarinétok, szaxofonok, trombiták, kürtök, harsonák, tuba és dobok:

(Via MTI)

 

Promóció

Stream és színház

X
X