Papageno Radio
Intermezzo Dubóczky Gergely lett az Alba Regia Szimfonikus Zenekar vezető karmestere

Dubóczky Gergely lett az Alba Regia Szimfonikus Zenekar vezető karmestere

A több mint 100 éves múltra visszatekintő Alba Regia Szimfonikus Zenekar 2015 óta működik önálló intézményként. Az azóta eltelt időszakban az együttes életében számos előremutató művészeti és infrastrukturális változás történt. A hosszú távú építkezés következő lépései a kiemelt minősítés megszerzése, a zenekar belső működésének átalakítása és művészeti koncepciójának továbbgondolása. Ebben a munkában is meghatározó szerepet szánnak a zenekar január elsején kinevezett vezető karmesterének, Dubóczky Gergelynek.

A zenekar január elsején kinevezett vezető karmestere, Dubóczky Gergely a harmincas magyar karmester-generáció egyetlen tagja, aki Kocsis Zoltánnal, Fischer Ivánnal és Fischer Ádámmal is dolgozott.

A hagyományos repertoár mellett elkötelezett híve a barokk és a kortárs zenének, számos kortárs mű ősbemutatója és összművészeti előadás fűződik a nevéhez, emellett gyakori közreműködője különböző színházi produkcióknak és operaelőadásoknak is. A Medikus Zenekar és a Bartók Béla Konzervatórium Szimfonikus Zenekarának vezetője, Budapest Sound Collective nevű együttesével pedig kortárs és összművészeti produkciókat hoz létre. Fischer Iván meghívására a 2014-es nyári koncertturnén vett részt először a Budapesti Fesztiválzenekar munkájában, ahol azóta is rendszeresen lát el asszisztensi és karmesteri feladatokat. 2016 novemberében a FIÚK, Fischer Iván fiatal karmestereket bemutató sorozatának első karmestereként a Zeneakadémián vezényelhette a zenekart.

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója, ifj. Major István is lelkesen készül a közös munkára:

Kivételes helyzetben érezheti magát zenekarunk, amikor Dubóczky Gergellyel dolgozhat, hiszen maximális teljesítmény és örömteli zenélés találkozik a kezei alatt. Mindez tehetségéből és alapos felkészültségéből adódik, s erre alapozva – úgy gondolom – joggal bízhatunk az együttes magas szakmai színvonalú munkájában, további fejlődésében.

Dubóczky Gergely először 2017. február 13-án dirigálta a zenekart, amit több közös koncert követett. Az idei évtől pedig komoly szakmai műhelymunka vár rá a székesfehérvári együttesnél.

Már az első találkozás során megtapasztaltam, hogy az Alba Regia Szimfonikus Zenekar egy nyitott, ambiciózus és nagyon barátságos társulat. Hihetetlen energiákat képesek mozgósítani. A zenekar feladatai rendkívül sokrétűek: Székesfehérvár komoly történelmi múltja egyszerre felelősség és inspiráció. A sokféle bérlettel, színes repertoárral, izgalmas kísérletekkel minden adott, hogy egy, a hagyományokra támaszkodó, egyszersmind modern zenekart építsünk tovább a következő években. Nagy várakozással tekintek a közös munka elé.

 

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!