Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Született Muzsikusok - doku-reality sorozat a Concerto Budapestről

Született Muzsikusok – doku-reality sorozat a Concerto Budapestről

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A január 12-én induló, kizárólag online nézhető Született Muzsikusok műfaját tekintve egyedi, ugyanis félig megírt doku-reality filmsorozatot még sosem készítettek egy szimfonikus zenekar életéről.

A Született Muzsikusok igazi kuriózumot ígér a komolyzenében járatos és járatlan nézőknek is, hiszen a sorozat kulisszák mögé visz. Az egyes epizódok alapfeszültsége a próbafolyamat drámái, illetve a színpadon a legjobb zenekarok esetén születő katarzis között feszül. Nem csupán az együttest látjuk, hanem megismerjük a muzsikusok egyéniségét is, a közönség így valóban ott lehet a zene születésénél.

A január 12-én induló, Született Muzsikusok című, kizárólag online elérhető sorozat főszereplője a Concerto Budapest. A 11, 12-15 perc hosszúságú részt péntekenként láthatják a nézők. A sorozat dramaturgiája a konvencionális leegyszerűsítésekkel szemben működik: a félig megírt forgatókönyvet a valóság formálja át.

- hirdetés -

A sorozat kreatív producere, Szabó Stein Imre így nyilatkozott a projektről: “A Concerto Budapest, amelynek irányítását Keller András tíz éve vette át, az egyik vezető szimfonikus zenekar Magyarországon, és számomra a legizgalmasabb is. Rendkívül produktívak, évente több mint 60 koncertprogrammal lépnek elő – ennél az előadások száma értelemszerűen jóval magasabb -, köztük olyan tour de force is akad mint a hagyományosan a BMC-ben rendezett totális kortárs zenei kisülés, a Hallgatás Napja, vagy igazán komoly nemzetközi turnék Gidon Kremerrel vagy épp Martha Argerichcsel. Kedvelem a zenekar tiszta, erős hangját, Keller bátor zenei kísérletező kedvét, és azt a tántoríthatatlan küzdő szellemet, amellyel ez a már a nemzetközi élbolyba sorolódó együttes itthon küzd az elismerésért és egy tisztességes, nagypályás focira alkalmat adó költségvetésért, hogy, mondjuk a szóló klarinétos kezében végelgyengülésben kimúló mester hangszer pótlása ne legyen meredek kaland. Ők ihlettek a sorozat létrehozására.

Olyan filmet képzeltem el, amely közelebb rántja a közönséget egy zenekar drámai feszültségű mindennapjain keresztül a zene újrateremtéséhez. Az esetleges, esendő, próba végén szakszervezeti szemmel órát méricskélő mesterember zenész hogyan lesz az egész, a nagy katarzis része? Ez foglalkoztatott. És ha mindez izgalmas, szép és természetes, akkor kinyithatja a fiatalabbak szemét is.

Szerettem volna behozni a humort is: de azt nem lehet csak megírni, akarni. Keller András és muzsikusai valami egészen különös miliőt hoztak a sorozatba, és azt hiszem, sikerült elérni egy igazán nehéz dolgot: azt, amikor megérdemelten szerethetővé válik valami. Ők. Így az egyetlen fiktív, külső krimiszál, amely minden nagy muzsikus rémálma körül forog, vagyis az, hogy ellopják a hangszerét, csak kíséret egy nagyzenekar valós életéhez. Természetesen minden a zene körül forog, csak másképp, ahogy megszoktuk.

A jelentek, szituációk kivétel nélkül a valóságból táplálkoznak. Rendezőnek egy kipróbált alkotótársat, Géczy Dávidot kértem fel, akivel együtt nyertünk egy sor nemzetközi díjat a Bartók Világversenyhez kitalált filmem és a Lisztérium kapcsán.A csapat többi tagja is elszánt  filmes, vagy zenetörténész- kis költségvetést csak  nagy lelkesedés tud ellensúlyozni. De az igazán nagy tett a Concerto Budapesté és Keller Andrásé, mindez nekik szól.”

A Született Muzsikusok angol feliratos verzióval is látható a videa.hu oldalon, az origo.hu-n megjelenő ablakban.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X