Papageno Radio
Intermezzo Fischer Iván Mozartról Verdire vált

Fischer Iván Mozartról Verdire vált

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A világszerte nagy sikerű Mozart-sorozat után Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar márciusban új operaprodukciót mutat be, a Müpa színpadán Verdi Falstaffját láthatják a nézők.

A BFZ zeneigazgatója alkotótársával, a Franco Zeffirellivel is rendszeresen közreműködő Marco Gandinivel közösen viszi színre az olasz zeneszerzőzseni utolsó operáját. A magyar közönség a világon elsőként láthatja a produkciót, amely októberben Vicenzába utazik, a Teatro Olimpicóba, hogy a Fischer Iván által alapított Vicenzai Operafesztiválon is bemutatkozzon.

A Falstaff-fal indul Fischer Iván új operafesztiválja

Fischer több olasz énekes sztárral dolgozik együtt. Falstaffot Nicola Alaimo alakítja, akit ebben a szerepben már hallhatott a New York-i Metropolitan és a milánói Scala közönsége is.

A Falstaff egyedülálló remekmű, se előzménye, se folytatása nincs a Verdi-életműben, imádom

– mondja Fischer, akinek a rendezése ezúttal sem lesz szokványos. A szcenírozott előadás látványvilágának része, hogy a zenekar keveredik az énekesekkel, ugyanis a Fesztiválzenekar muzsikusai alkotják majd a falut, ahol a történet játszódik. A karmester-rendező azt is elárulta:

viszonylag modern jelmezeket csináltattunk, a Fellini-filmek korát idézik a ruhák, de amikor Falstaff átöltözik pompázatos ünneplőjébe, akkor mintha egy régebbi, operaibb jelmezt venne fel

Az elmúlt évtizedekben több nagynevű karmester dolgozott azért, hogy a Falstaff megőrizze helyét az operakánonban. Toscanini, Karajan, Solti és Bernstein után most Fischer Iván is erre vállalkozik.

„Ez a Don Giovanni mindenestül a zenéről szól”

Az opera, a BFZ és a Müpa közös produkciója, három alkalommal, március 4-én, 6-án és 7-én látható Budapesten.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X