Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Legyél egy napra a Zeneakadémia hallgatója!

Legyél egy napra a Zeneakadémia hallgatója!

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Milyen lehet egy hegedűóra a világhírű Szabadi Vilmossal, aki még Sir Georg Solti szólistája is volt, vagy egy énekóra Meláth Andrea operaénekessel, a Zeneakadémia Ének Tanszékének vezetőjével? Hogyan tanít zongorán játszani Dráfi Kálmán, a Zeneakadémia Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének vezetője? Szeretne a Zeneakadémia hallgatója lenni? Kíváncsi az elektronikuszene-szakosok hanginstallációira? Kik azok a 18 éven aluliak, akik máris a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói? Akik szeretnének válaszokat kapni ezekre a kérdésekre, azoknak szól A Tehetség Napja, amely jóval több hagyományos hangversenyek egymásutánján.

Bár abban a legtöbb szakértő és laikus egyetért, hogy a zenei tehetség feltűnő jelenség, a mai napig nehéz definiálni, mit is jelent ez a tehetség valójában. Hogyan születnek a csodagyerekek, és mire van szükségük ahhoz, hogy felnőttkorukban is élvonalbeli előadóművészek lehessenek? Mennyit kell gyakorolnia egy hangszeres művésznek, míg a csúcsra ér, és milyen szerepe van ezen az úton a példaképeknek és a tanároknak?

„A zenei neveléshez nem csak az éneklés és zenehallgatás tartozik”

- hirdetés -

A Zeneakadémia egész napos rendezvényén a közönség az Egyetemen és a Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnáziumban folyó munkát ismerheti meg. Koncerteken, nyílt órákon és egyéb programokon mutatkoznak be az intézmények hallgatói és végzett művészei. Az előkészítő osztályoktól a Doktori Iskoláig minden korosztály képviselteti magát és várja az érdeklődőket a Zeneakadémián, ahol délelőtt tizenegy órától este kilenc óráig több teremben párhuzamosan zajlanak a különleges programok. Fellépnek a Kamarazene, az Egyházzene és a Zongora Tanszék növendékei, valamint a Doktori Iskola hallgatói; többen közülük a Liszt Ferenc Kamarazenekar közreműködésével a Solti Teremben játszanak majd. A nap folyamán kerekasztal-beszélgetésen, nyitott mesterkurzuson és egy kortárszene-projekt bemutatóján is részt vehetnek a Zeneakadémia kulisszatitkai iránt érdeklődők.

A zenei tehetség sokrétű, megértéséhez, meglátásához és gondozásához karizmatikus tanáregyéniségekre, a tudás mellett érzelmeket is átadni képes művésztanárokra van szükség.  A tehetség kötelez – Genie oblige, ahogyan Liszt vallotta –, és ez nemcsak a tehetséges fiatalra, hanem mesterére is áll, hiszen a tehetség ígéretéből kibontani a művészt az Akadémia feladatai közé tartozik

– hangsúlyozta dr. Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora.

A 2018. március 11-i Tehetség Napjára egész napos belépőjegy váltható, amely az aznapi összes rendezvényre érvényes. Az esti koncerteken fellépnek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola hallgatói, a Zeneakadémia Karrieriroda által támogatott fiatal művészek, valamint a Liszt Ferenc Kamarazenekar.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X