Papageno Radio
Intermezzo Madaras Gergely veszi át a Liège-i Királyi Filharmonikus Zenekar vezetését

Madaras Gergely veszi át a Liège-i Királyi Filharmonikus Zenekar vezetését

A zenekar majdnem két évig tartó választási procedúrát követően a 33 éves Madaras Gergelyt választotta történetének legfiatalabb és egyben első magyar zeneigazgatójának, aki 2019 szeptemberében kezdi el hároméves megbízását az Orchestre Philharmonique Royal de Liège élén.

Az 1960-ban alapított együttes 97 zenészével Belgium legnagyobbszimfonikus zenekara, székhelye a liège-i Salle Philharmonique, ahol évi 6 bérletsorozattal várják a közönségüket. Az együttes rendszeresen fellép Belgiumszerte, valamint Európa és a Távol-Kelet legrangosabb koncerttermeiben és fesztiváljain. Az összes zenetörténeti kort felölelő repertoárral és több, mint 90 lemezfelvétellel büszkélkedhetnek, emellett a legnagyobb komolyzenei csatorna, a Mezzo TV partneri együttműködésével világszerte közvetítik a kiemelt hangversenyeiket.

Az OPRL-el való munkám során azonnal lenyűgözött a zenészek lendülete, színekben és karakterekben rendkívül gazdag játéka. Úgy éreztem, hogy azonnal megtaláltuk a közös hangot, és nyitottan, természetesen tudtunk együtt muzsikálni. Nagy örömmel tölt el, hogyegy világszínvonalú együttessel köthetem össze a jövőmet, és alig várom, hogy belevessük magunkat a közös munkába! – mondta a karmester a kinevezés kapcsán.

Madaras Gergely 2013 óta a francia Orchestre Dijon Bourgogne zeneigazgatója, 2014 óta a Savaria Szimfonikus Zenekar vezető karmestere. Mind saját együtteseivel, mind vendégkarmesterként kiemelkedő figyelmet fordít a magyar szimfonikus repertoár népszerűsítésére, főleg Bartók, Kodály és Dohnányi műveire, amelyeket mind hazai, mind nemzetközi fellépései alkalmával rendszeresen műsorra tűz.

Sir Jeffrey Tate emlékére ad koncertet Madaras Gergely

Az elkövetkezendő időszakban a londoni Barbican színpadán a BBC Szimfonikusok élén, valamint a Royal Festival Hallban a Philharmonia Orchestrá-val debütál. Emellett fellép a tokiói Suntory Hallban és az új Párizsi Filharmóniában, valamint a 2018-as Milano Musica fesztivál nyitókoncertjét is vezényli a milánói Scala színpadán, a Filarmonica della Scala közreműködésével.

Rendkívül örülök annak, hogy itt üdvözölhetem Gergelyt abban a pillanatban, amikor az OPRL új és szélesebb horizont felé tart. Minden kreativitására és energiájára számítunk, hogy egyre többeket érjünk el, a kultúrától eltávolodott generációk soraiból is. Gergely nem egyszerűen egyfiatal karmester: egy nagyszerű karmester – aki történetesen fiatal is – fogalmazott Daniel Weissmann, az OPRL főigazgatója.

Madaras Gergely 2011-ben az 52. Besançoni Nemzetközi Karmesterversenyen a három legjobb versenyző egyikeként elnyerte az ARTE Live Web Különdíjat, és ugyanebben az évben „Magyar Zeneművészet” kategóriában Junior Príma-díjjal tüntették ki, a magyar kortárs zene kiemelkedő interpretálásáért pedig kétszer jutalmazták Artisjus-díjjal.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!