Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Megjelenik Grieg befejezetlen zongoraversenye

Megjelenik Grieg befejezetlen zongoraversenye

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Grieg második, befejezetlen zongoraversenye Robert Matthew-Walker hangszerelésében,  Mark Bebbington és a londoni Királyi Filharmonikusok közreműködésével, Jan Latham-Koenig vezényletével jelenik meg.

Grieg második zongoraversenyének megírására 1882-ben kapott felkérést az Edition Peters zeneműkiadótól, de csak 150 ütem készült el belőle. A zeneszerző intencióit követve Robert Matthew-Walker elkészítette a hangszerelést. Mindössze három ütemet tett hozzá, a folyamatosság és az összefüggőség megtartásának figyelembe vételével. A művet a SOMM Recordings adja ki.

Mark Bebbington zongoraművész szerint

“Elképesztő látni és hallani, mire gondolt Grieg, amikor elkezdte a II. zongoraversenyt. A könnyed nyitóötlet hasonló karakterű, mint a fő allegro téma az a-moll zongoraverseny fináléjában, más részein viszont egyszerűen csak szívfájdító abból ízelítőt kapni, mi lehetett volna a műből, ha elkészül.”

Grieg 1868-ban írta meg, azóta nagy népszerűségre szert tett zongoraversenyét. 1882-83-ban kezdett el dolgozni a b-moll zongoraversenyen. A vázlatokat Einar Steen-Nøkleberg feljátszotta, 1997-ben az oslói Grieg Társaság pedig zeneszerzőversenyt hirdetett, hogy “újraírják” a befejezetlen művet. Az egyik versenyző, a belga Laurent Beeckmans kompozícióját 2003. május 3-án mutatták be. Egy norvég komponista, Helge Evju szintén elkészítette a maga verzióját, ez a Naxosnál jelent meg.

(Via Slipped Disc, Wikipedia)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X