Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Debussy, aki tagadta, hogy impresszionista lenne

Debussy, aki tagadta, hogy impresszionista lenne

Claude Achille Debussy 1862. augusztus 22-én született Saint-Germain-en-Laye-ben, és 1918. március 25-én hunyt el Párizsban.

- hirdetés -

1. A francia zeneszerző családjának nem sok köze volt a zenéhez: apja porcelánkereskedő, anya varrónő volt. Hétévesen kezdett zongorázni, eslő tanára állítólag Chopin-növendék volt. Tehetségét Paul Verlaine anyósa vette észre, tízévesen már a párizsi Conservatoire növendéke volt.

- hirdetés -

2. Párizsban 12 évesen már Chopin f-moll zongoraversenyét játszotta, de a későbbiekben egyetlen zongoraversenyt sem nyert – negyediknél jobb helyezést nem ért el -, előadó-művészi ambícióit fel kellett adnia. Szintén 12 éves kora körül kezdett komponálni. Zeneszerzéstanárai Émile Durand és César Franck voltak.

Ide kapcsolódik:
Tévhitek Debussyről

3. Csajkovszkijt a Nagyezsda Meck által megismert első darabja nem hozta lázba, de a zeneszerzéssel Debussy sokkal több babért aratott. A tékozló fiú című kantáta Prix de Rome-ot, azaz a Római díjat ért, és nyertesként két évet tölthetett a Villa Mediciben, de az örök városban nem volt kifejezetten boldog.

4. Több műve is irodalmi inspirációból született: a Clair de lune például Paul Verlaine, az Egy faun délutánja Stéphane Mallarmé versére. Más darabjait festmények ihlették: a Három noktürn Abbott McNeill Whistler képeiből táplálkozik. Az 1889-es párizsi világkiállítás rá is nagy hatással volt, ekkor hallotta a jávai gamelánzenét.

5. Egyetlen operát komponált, a Pelléas és Mélisande Maeterlinck drámájából készült, a bemutató 1902-ben volt a párizsi Opéra-Comique-ban. Több zenés színpadi műve maradt befejezetlen, kettőt Edgar Allan Poe ihletett, és tervezte, hogy operát ír Shakespeare Ahogy tetszik című vígjátékából.

6. Amilyen kellemes, nyugalmas zenét komponált – bár a Faun után egy kritikus azt írta: „Ennek a faunnak nem lehetett valami jó délutánja” –, annyira volt viharos a magánélete. Sok hölggyel állt kapcsolatban, volt köztük tanítványa is. Első felesége Rosalie Texier volt, a második Emma Bardac. Amikor a második házasság megköttetett, az első feleség öngyilkosságot kísérelt meg.

7. Rómát nem szerette, Párizst annál inkább. Sokat utazott, járt – Nagyezsda Meckkel – Olaszországban, Svájcban, Moszkvában, de hallotta Bayreuthban Wagner-műveit, ellátogatott Bécsbe, Londonba, későbbi második feleségével nem kifejezetten önszántából, mert a párizsi társaság morálisan felháborodott az affér miatt, kellemes időszakot töltött Jersey szigetén, majd Eastbourne-ban.

8. A kritika általában szerette Debussyt, A tenger bemutatója azonban épp a házasságtörés idejére esett, ami a darab fogadtatását is befolyásolta. Az „impresszionista” jelzőt elutasította, úgy fogalmazott: valami mást akar csinálni, amit a kritikusok csak ezzel a melléknévvel tudnak igen gyengén leírni.

9. Hároméves lányának, Claude Emmának – becenevén Chouchou – ajánlotta Gyermekkuckó című művét. A darab egy felnőtt szemszögén látja a gyerekkort, visszatekintve az akkori játékokra és emlékekre. Debussy egyetlen lánya egy évvel a zeneszerő után, diftériában hunyt el.

10. Blüthner márkájú zongorája volt. A lipcsei zongorakészítőktől vásárolt hangszert Mahler, Liszt, Grieg is. Debussy a magáért eredetileg az ügynökétől bérelte, de annyira megszerette az eastbourne-i hotelszobába szállított zongorát, hogy élete végéig megtartotta.

Ide kapcsolódik:
Új fordításban olvashatók Debussy írásai és beszélgetései

(Via Classic FM, CMuse.org, Sheetmusicplus.com)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.