Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Életének 102. évében elhunyt Rév Lívia zongoraművész

Életének 102. évében elhunyt Rév Lívia zongoraművész

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

„A zongora Callasa” – írták a Párizsban élő művészről német kritikusok, de a legendás Arthur Rubinstein is hasonlóan nyilatkozott róla: „Íme, egy zongorista, aki igazi tehetséggel rendelkezik, és mindazzal, ami ezzel jár: ritmika, stílus, hangszín, érzelmek és tökéletes technika.”

- hirdetés -

A rendszerváltás után Rév Lívia többször is fellépett Szegeden, felejthetetlen koncerteket adott a zsinagógában és az egyetem aulájában. Utolsó hangversenyére is itt került sor, amikor 2012-ben a Zeneművészeti Karon tartott mesterkurzusa után 96 évesen is tökéletes szellemi és érzelmi frissességgel játszott.

A Zeneakadémia elvégzése után a lipcsei majd a bécsi konzervatóriumban tanult. 1946-ban Párizsba utazott egy zenei versenyre, majd ott is telepedett le.

A régi iskola egyik legnagyobb zongoristájának egykor II. Erzsébet brit uralkodó tapsolt a londoni Wigmore Hallban, de rajongói között tudhatta De Gaulle francia elnököt is. Több mint harminc lemezt készített, felvette többek között Debussy és Chopin összes zongoradarabját, angol zenekritikusok a világ legjobb Chopin-játékosává választottak.

„Rengeteg mesterkurzust tartottam Európától Amerikán át Japánig, de sehol sem találkoztam ennyi tehetséggel, mint Magyarországon, ahol úgy születnek a gyerekek, hogy megértik és megélik a zenét. Egy zongoristánál az alapelvek a legfontosabbak, amiket sokszor elfelejtenek nekik megtanítani: van súlyos és súlytalan taktusrész. Nekünk ezt könnyű megérteni, mert a magyar nyelvben minden szónak az első szótagja a hangsúlyos. Az interpretáció nagy része rögtön megoldódik, ha jók a hangsúlyok” – nyilatkozta.

Lívia Rév, the great pianiste, my beloved friend is 101 today! Happy Birthday Dear Lívia and thank you for this recording what I made today at your home. ❤🌷👏🎼 101 🎼👏🌷❤

Közzétette: Klara Csordas – 2017. július 5.

„Nagyon sokat köszönhetek az édesanyámnak, aki a Csallóközben született és százával énekelte a magyar népdalokat. Már akkor megismertem ezeket, amikor még meg sem születtem. Mindegyik dal valamit mesélt. Nekem a zene természetes önkifejezési lehetőség, nem pedig egy cirkuszi mutatvány. Szoktam is mondani a növendékeimnek: ne zongorázz, hanem hegedülj vagy csellózz a zongorán! Vicces, hogy manapság mennyire fontosnak tekintik, hogy minden hang pontosan a helyén legyen. Persze jobb, ha ott van, de nem ez a lényeg, hanem a zene lelke.”

(Via delmagyar)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X