Papageno Radio
Intermezzo Két fiatal magyar művész is meghívást kapott a Finn Nemzetközi Csellófesztiválra

Két fiatal magyar művész is meghívást kapott a Finn Nemzetközi Csellófesztiválra

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Finn Nemzetközi Csellófesztivál keretében hatodik alkalommal rendezik meg a Paulo Csellóversenyt, amelyre 16-30 év közötti csellisták jelentkezhettek. A négyfordulós finnországi versenyre a világ minden tájáról jelentkezők közül 26-ot, köztük két magyar fiatalt, Szabó Ildikót és az újvidéki születésű Irena Josifoskát hívták meg a szervezők.

Irena Josifoska – fotó: Facebook

A versenyt október 15. és 25. között rendezik, az első fordulót a helsinki konzervatóriumban, a másodikat a lahti Sibelius Hangversenyteremben, a Lahti Szimfonikus Zenekarral együttműködésben tartják. A döntő első körét – ahol szólóban és a Tapiola Sinfoniettával is játszanak – Espoo városában rendezik, a másodikat a Helsinki Zenei Központban, ahol a Helsinki Filharmonikus Zenekarral, Susanna Mälkki vezényletével lépnek pódiumra a versenyzők.

A verseny először 1991-ben rendezték meg, legutóbb pedig 2013-ban került rá sor. Az győztest 20000 euróval díjazzák, de további pénz- és egyéb különdíjakat is oszt a zsűri, amelynek tagjai Arto Noras (elnök), Frans Helmerson, Maria Kliegel, Laurence Lesser, Ivan Monighetti, Philippe Muller, Li-Wei Qin, Martti Rousi és Tsuyoshi Tsutsumi.

(Via The Strad, a verseny honlapja)

Promóció

X
X