Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Tito Gobbi, a 20. századi baritonsztár

Tito Gobbi, a 20. századi baritonsztár

1913. október 24-én született és 1984. március 5-én hunyt el Tito Gobbi, akit a filmszalagnak köszönhetően nem csupán az operaházak látogatói ismernek a világ minden táján.

- hirdetés -

Tito Gobbi a Veneto régióbeli Bassano del Grappa nevű városban született. Felsőfokú tanulmányait a Padovai Egyetemen végezte, jogot tanult. Ezután Rómában kezdett éneket tanulni a korábbi híres tenornál, Giulio Criminél. Operaénekesként 1935-ben mutatkozott be Gubbióban: Bellini Az alvajáró című operájában énekelte Rodolfo gróf szerepét. 1979-es visszavonulásáig mintegy száz szerepben lépett fel. Első lemezfelvételei a ’40-es években készültek, és 25 filmben játszott opera- és prózai szerepekben is. Rendezőként is jelentős karriert tudhatott magáénak.

- hirdetés -

Fellépett a világ nagy operaszínpadain, közel ezerszer énekelte Scarpiát, köztük egy olyan londoni előadásban, Maria Callas partnereként, amelyet – részben – a BBC élőben közvetített, és az első ausztrál televíziós operaközvetítésben is fellépett.

Két könyvet írt, egy önéletrajzit, illetve egy olyat, amelyben az operákhoz, egyes – általa énekelt – szerepekhez, produkciókhoz személyes megjegyzéseket fűzött.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.