Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Herbert von Karajan – az ember a „csoda” mögött

Herbert von Karajan – az ember a „csoda” mögött

1908. április 5-én született Herbert von Karajan osztrák karmester, akinek Salzburgból egészen a milánói Scaláig vezetett az útja. Harmincöt évig vezényelte a Berlini Filharmonikusokat, Beethoven-, Mozart- és Mahler-albumai pedig már több mint 200 millió példányban keltek el világszerte. 

Hét dolog, amit nem tudtál Karajan életéről:

- hirdetés -

1. 1933-ban debütált karmesterként, a Salzburg Fesztiválon vezette Gounod Faustjának egyik részletét. Furcsa egybeesés, hogy ugyanebben az évben lépett be a náci pártba is.

- hirdetés -

2. Karrierjében jelentős ugrás történt 1935-ben, amikor Németország legfiatalabb fő-zeneigazgatójának nevezték ki.

3. Ugyanebben az évben, 1935-ben kötött szerződést a Deutsche Grammophon lemezkiadóval, és elkészült első felvétele, melyen A varázsfuvola nyitányát vezette.

4. Legnagyobb sikerét Wagner Trisztán és Izolda című operájának köszönhette – egy berlini kritikus egyenesen a Wunder, azaz a csoda szóval illette karmesteri tehetségét.

5. Karajan járatos volt a zen buddhizmusban is – erősen hitte, hogy halála után sasként tér vissza az életbe, és az Alpok hegyláncai felett fog körözni.

6. Először 1933. április 3-án Salzburgban kérte felvételét a Német Nemzetiszocialista Pártba. Kérelmét Ulmban megismételte május elsején és később Aachenben személyesen is bejelentkezett a területi pártszervezetnél.

7. A hanglemez CD szabványa azért lett 74 perc, hogy ráférjen a Karajan-féle Beethoven XI. szimfónia.

Ide kapcsolódik:
A karmester, aki a létező legjobb helyre született

Öt Karajan-felvétel, amit hallanod kell:

(via Classic fm, Idagio)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.