Papageno Radio
- hirdetés -
Papagenda Programajánló - 2018. április 9-15.

Programajánló – 2018. április 9-15.

Nemzetközi gitárfesztivál workshopokkal, zeneipari konferenciával kiegészítve két városban, külföldön sikeres, akár több év kihagyás után ismét itthon fellépő magyar muzsikusok koncertjei, angliai vendégkórus és -zenekar – sokszínű forgataggal készültünk április második hetére is!

április 9.

Budapesten kezdődik a Szegedi Nemzetközi Gitár Fesztivál

- hirdetés -

Nem elírás: két napig a fővárosban, az Olasz Kultúrintézetben, a Francia Intézetben és a Tóth Aladár Zeneiskolában vendégeskedik a rendezvény, amely április 12. és 15. között “hazaköltözik”, hogy Szegeden mesterkurzusokra és workshopra kerüljön sor a klasszikus gitár kiváló művészeivel és fiatal sztárjaival a Fricsay-koncertteremben, az IH Rendezvényközpontban és helyi klubokban. Szakmai konferencia is lesz mindenről, amit a klasszikus zenei fesztiválokról tudni érdemes. Szakértőktől szakértőknek: zenészek, menedzserek, fesztiválok, zenei intézetek vezető, promóterei, producerek, zenei újságírók.

- hirdetés -

Részletes információ

Medveczky Ádám és a Miskolci Szimfonikusok

A reggeli hangulat felemelő, tiszta derűje, majd a gyász és a finom érzékiség tónusainak együttese olyan egységet képez, ami nem véletlenül teszi elnyűhetetlen komolyzenei örökzölddé Edvard Grieg Peer Gynt-szvitjét. Ez a természetközeliséggel párosuló színvarázs jelenik meg Beethoven VI. szimfóniájában és Chopin korai f-moll zongoraversenyében is, amit ezúttal Réti Balázs tolmácsol.

mikor: 19.00; hol: Miskolc, Művészetek Háza; mennyi: 2000–2500 Ft; további információ

április 10.

Les gouts réunis – kalandozás a francia és francia ihletésű barokk zene világában

Baranyay Piroska

A koncert címe – amit a művészek Francois Couperin azonos című ciklusától kölcsönöztek – az ízlések egyesítésére utal. Ez a páneurópai törekvés a barokk zenében az addig uralkodó, egymásnak szigorúan ellentmondó olasz és francia stílusok egymással való kibékítését, keveredését jelenti, amely törekvés az akkori zenének új irányt adott. Ebben az inspiráló szellemben alkottak a kedd esti koncert szerzői. A keveredés a trió felállásában is megjelenik: Lorenzo Gabriele olasz, Németországban élő fuvolistával; Baranyay Piroska több éve Angliában és Németországban is működő csellistával – gambással; Fábri Flóra Frankfurtban élő és ott tanító csembalistával kis európai térkép rajzolódik ki.

mikor: 19.00; hol: Magyar Rádió Márványterme; mennyi: 1000 / 1500 Ft

április 11.

ZenélŐk – országok, korok hangok

A Presto Kamaraegyüttes és Tóth Orsika koncertje Erkel, Kodály, Lehár, Bartók, Wolf Péter és Farkas Ferenc műveiből.

mikor: 18.30; hol: Országos Idegennyelvű Könyvtár; mennyi: ingyenes; további információ

Kelemen Barnabás és a Nemzeti Filharmonikusok

Kocsis Zoltán fotó: Fejér Gábor

A Nemzeti Filharmonikusok egykori főzeneigazgatójának nevét viselő Kocsis-bérlet záróhangversenyén Kelemen Barnabás vezényel, aki Kocsis Zoltán több mint száz hangszereléséből és átdolgozásából maga választotta ki a koncert nyitó számát, az Ünnepi indulót. Liszt Ferenc Goethe születésének századik évfordulójára írott nagyszabású, a hagyományos indulók hangvételén, zenei mélységén messze túlmutató darabja eredetileg zongorára született – ezt a verziót ültette át zenekarra Kocsis Zoltán. Ezt követi Beethoven egyetlen befejezett hegedűversenye a népszerű, D-dúr hangnemű darab (op. 61), amely a bécsi klasszikus kor hegedűversenyei között kiemelkedő remekmű, amelyet Kelemen Barnabás nemcsak játssza, hanem vezényli is. Az est második felében egy önfeledt boldogságról, életörömről tanúskodó mű, Schubert V. szimfóniája (B-dúr, D. 485) csendül fel.

mikor: 19.00; hol: Olasz Kultúrintézet; mennyi: 2500, 3500 Ft; további információ

A Bristoli Egyetem Kamarazenekara

A Bristoli Egyetem Kamarazenekara a BUMS (Bristoli Egyetem Zeneművészeti Egyesülete) együttese, mely mintegy 80 hallgatóból áll. A James Russel által vezetett elismert együttes hetente próbál, játékuk a klasszikus és korai romantikus korszak repertoárjára fókuszál.

mikor: 19.00; hol: MOMKult; mennyi: ingyenes; további információ

április 12.

Az új fafúvós generáció

A Magyar Vonóstrió tagjai, Szilvásy Viktória, Rudolf András és Maróth Bálint Balog Evelint, az Operaház szólamvezető fuvolaművészét látják vendégül.

mikor: 18.00; hol: Aranytíz; mennyi: ingyenes; további információ

Ránki Dezső és a Pannon Filharmonikusok

Ránki Dezső

Brahms utolsó szimfóniája esetében az újraértelmezés még aligha bír komolyabb jelentőséggel, más azonban a helyzet Liszt Obermann völgye című zongoradarabja esetén, amelyből a nemrég elhunyt Kocsis Zoltán készített nagyzenekari változatot. Az hommage legsajátosabb formáját pedig ezúttal Bartók 2. zongoraversenyében találjuk meg. A koncerten Hamar Zsolt vezényel.

mikor: 19.00; hol: Pécs, Kodály Központ; mennyi: 1000–5990 Ft; további információ

április 13.

Colin Currie és Rácz Zoltán koncertje

Kamarazene nagyteremre, a 20-21. századból, azaz Xenakis: Rebonds, Rolf Wallin: Realismos Mágicos, Steve Reich: Quartet című művei, valamint Sosztakovics:15. (A-dúr) szimfóniája kerül pódiumra. A két ütős zenész olyan vendégeket hívott, mint Holló Aurél (ütőhangszerek), Varga Oszkár (hegedű), Szabó Judit (cselló), Balog József és Mali Emese (zongora).

mikor: 19.30; hol: Zeneakadémia; mennyi: 1200-4600 Ft; további információ

április 14.

Dés László és a Szent Efrém Férfikar

Az Orientale Lumen 2018 sorozat második koncertjén Dés László szaxofonimprovizációi reflektálnak a férfikar által előadott ősi és kortárs dallamokra, amiket a nagyböjti és a húsvéti időszak keleti és nyugati egyházzenéjéből válogattak. A húsvéti hang-áhítaton grúz, görög, szír-maronita és arámi énekek mellett megszólal Leszja Dicsko kortárs ukrán komponista, a fiatal olasz zeneszerző, Alberto Schiavo egy-egy műve, valamint Dukay Barnabás egyik darabjának itt lesz az ősbemutatója.

mikor: 19.30; hol: Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplom; mennyi: 2000 / 4000 Ft; további információ

április 15.

A tradíció

Az ealingi bencés apátság fiúkórusának koncertje, orgonán közreműködik Richard Leach,
vezényel Christopher Eastwood.

mikor: 15.00; hol: budai ciszterci Szent Imre-templom

Hazatérés

Három év után újra Budapesten lép fel Kohán István

Kohán István 5 éve él Japánban, miközben Tokiótól New Yorkig koncertezik – a Junior Prima-díjas klarinétművész három év után játszik ismét itthon. A budapesti koncert alkalmával a klasszikus repertoáron kívül saját darabjai is megszólalnak.

mikor: 18.00; hol: BMC; mennyi: 1500 Ft; további információ

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!