Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Vigyázat, átverés!

Vigyázat, átverés!

A komolyzenészek se mennek a szomszédba, ha viccről van szó. Összegyűjtöttünk néhány, első hallásra-látásra akár hihetőnek is tűnő hírt, amelyekről aztán kiderült: áprilisi tréfáról van szó.

- hirdetés -

A BBC-nek köszönhetően 1961-ben egy híres zongorista, Lirpa Loof koncertjéről beszéltek, ma úgy mondanánk: hype-olták az európai zongoraművészt. Akik aztán odatekertek az adott időben a rádióadóra, hamar rájöhettek, Lirpa Loof fordítva April Fool, azaz április bolondja.

- hirdetés -

Szintén a BBC viccelte meg hallgatóit 1999-ben: az angol himnusz lecserélését adták hírül, a God Save the Queen német nyelvű Örömódára változtatását. Hozzátették, Károly herceg irodája is hívta a Radio 4 csatornát, hogy egy példányt kérjenek az új himnuszból.

Az amerikai NPR adó sem marad le a brit kollégák mögött: 2002-ben annak jártak utána, miért játszanak hangosabban, gyorsabban, erőteljesebben a szimfonikus zenekarokban a muzsikusok, és arra jutottak, teljesítménynövelő szereket fogyasztanak. Tíz évvel később április 1-jén azt olvasták be a hírblokkban, hogy megtalálták Beethoven X. szimfóniáját.

A King’s College 2014-ben jelentette be, hogy mivel a mutálás után elvesztett magasságot nem tudják műtéttel visszahozni – hosszan konzultáltak orvosokkal, de a beavatkozás meglehetősen népszerűtlennek bizonyult a kórustagok körében -, a kémia tanszékről érkezett javaslat mellett döntöttek: héliumot fognak használni a szoprán szekcióban.

Egy évvel később a Warner Classics állt elő új lemezsorozatával: élethelyzetekhez párosított zeneszerzőkkel. Baking with Bach, azaz Süssünk Bachhal!, Bungee Jumping with Beethoven, azaz Bungee Jumping Beethovennel, Selfies with Satie, Szelfizz Satie-val!, Twerking with Telemann, azaz Twerkelj Telemann-nal! szerepel a sorozatban, de benne van az épületbontási hatékonyságot 142%-kal megnövelő Walkürök lovaglását is tartalmazó Wagner-album. Szintén új kiadványként hirdették a John Cace 4’33-jának 12 rövid meditációs verzióját tartalmazó albumot, illetve a koravén gyerekeknek ajánlott Xenakis- és Stockhausen-művekkel teli CD-t.

A New York-i Miller Theatre kutyaközpontú szezont jelentett be. A zenészek az új dolgok kipróbálásának lehetőségét tartották a legfontosabbnak, hiszen a kutyák zeneszerzőként, előadóként és hallgatói célközönségként is megjelentek az új évad műsortervében.

A londoni Királyi Operaház következő produkciójára a zenekari árok labdákkal megtöltését hirdette. Vannak rendezők, akiknél ezen egyáltalán nem lepődnénk meg.

(Via Classic FM, Hoaxes.org)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!