Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo 11 évesek és a már New York-i Filharmonikusok játsszák a darabjaikat

11 évesek és a már New York-i Filharmonikusok játsszák a darabjaikat

Jordan Millar és Camryn Cowan darabjait óriási sikerrel mutatták be a New York-i Filharmonikusok több tízezres közönség előtt. A két darab, a Harlem Shake és Boogie Down Uptown, a Harlem Renaissance témára készültek. 

- hirdetés -

A két egyébként zeneiskolába járó, de teljesen átlagos 11 éves kislány szakköri jelleggel tanult zeneszerzést a zenekar Very Young Composers, azaz Nagyon fiatal zeneszerzők elnevezésű programjában. A programot Jon Deak alapította, aki maga is zeneszerző, és az együttessel hosszú évek óta dolgozik nagybőgősként.

Az ötletet Leonard Berstein tévében is látható ifjúsági koncertsorozata adta, emellett mintának számított a venezuelai El Sistema.

- hirdetés -

15 New York-i iskola tanulóval dolgoznak együtt, akikkel az alapoktól, ritmusgyakorlatokkal és más játékos feladatokkal kezdik a munkát. Akik régebben vesznek részt a programban, és már darabokat írnak, lehetőséget kapnak arra, hogy a műveket ifjúsági koncerteken be is mutassák a New York-i Filharmonikusokkal. A gyerekek maguk ismertetik darabjaikat, és az sem ritka, hogy a zenészeket ők maguk irányítják, hogyan játsszanak.

A programot alapító Jon Deak így fogalmazott:

Lépten-nyomon azt kérdezik tőlem, megtaláltam-e a következő kis Mozartot. Meg. Több tucatnyit. Mindenhol ott vannak, csak meg kell hallgatni őket.

(Via The New York Times)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.