Papageno Radio
Intermezzo  „Aki mindent tudott a színházról” – Elhunyt Lázár Egon

 „Aki mindent tudott a színházról” – Elhunyt Lázár Egon

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Szeptember 15-én, 96 évesen meghalt Lázár Egon­, a Víg­szín­ház gaz­da­sá­gi ta­nács­adó­ja, ko­ráb­bi gaz­da­sá­gi igaz­ga­tó­ja, Budapest díszpolgára, aki több mint 50 éve volt a társulat tagja, aki több ízben íróként is bemutatkozott.

Lázár Egon mindig is szerelmes volt a színházba (amatőr szinten színészkedett), mégsem tudatosan keveredett ebbe a világba, amelyben összesen több mint 5 évtizedet töltött el, ebből 13 évet a Déryné Színháznál, nyegyvenet pedig a Vígszínháznál.

 “Lázár Egon fogalom, a színházi világban tájékozott emberé. Kitűnő író is, persze, az anekdotamesélés tette azzá. Az anekdota pedig a halhatatlanság biztos előlege” – mondta róla Ungvári Tamás.

1921 decemberében született, édesapja banktisztviselőként dolgozott, a család 1924-től Budán élt, a Kléh István utcában. Az elemi iskola után nyolc év következett a cisztereknél, ahonnan alapesetben egyenes út vezetett volna az egyetemre, azonban 1939-ben, az érettségi évében ez egy zsidó fiú számára már lehetetlen volt. Maradt a gyors és gépíró iskola, majd az első munkahely egy cukorgyárban. Azonban a jól induló karrier félbeszakadt, mert jött a munkaszolgálat, aztán az orosz hadifogság, majd nemsokára a Déryné Színház, a többi pedig már színháztörténelem…

Lázár Egon Visszapillantó, Ráadás és Harmadik csengetés címmel írta meg emlékiratait arról a sok-sok évtizedről, amelyet a magyar színházi életben eltöltött.

 Remek stílusban, elegáns humorral és sokszor öniróniával megírt kötetének minden sorából árad a színház komplex ismerete, izgalmas tényekkel, történetekkel, anekdotákkal, a nagyközönség számára élvezetes kulisszatitkokkal – írta róla a kritika.

 

(Via szinhaz.org)

Promóció

X
X