Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Müpa magazin A francia barokk újabb gyöngyszeme Vashegyi György együtteseivel

A francia barokk újabb gyöngyszeme Vashegyi György együtteseivel

Holnap (szeptember 18-án) indul a Müpában a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar idei hangversenybérlete, mégpedig Charles-Hubert Gervais 1716-ban íródott Hypermnestre című operájával, amely a görög mitológiából Hüpermnésztra történetét dolgozza fel, és amelynek mostani előadása újkori világbemutató is lesz.

- hirdetés -

A ma már teljesen elfeledett alkotás a párizsi opera egyik legnagyobb sikere volt a XVIII. században: 50 év alatt ötször került vissza a műsorra, ezáltal pedig az egyik legjátszottabb operának számított Lully és Rameau darabjai mellett. A mű feltámasztása 250 évnyi feledés után összetett kutatói, kiadói munkát és átdolgozást tett szükségessé, mivel a kotta csak hiányos állapotban maradt fent.

- hirdetés -

Vashegyi György ragyogó apparátust fog vezényelni zenekara és kórusa élén, hogy a Hypermnestre újkori bemutatójára a legjobb feltételek mellett kerüljön sor. Címszerepben a régizene egyik világsztárjával, Katherine Watson szoprán énekessel találkozhat a magyar közönség a Müpában, de a további szerepekben is kiváló francia szólistákat ismerhetünk meg, vagy üdvözölhetünk újra, hiszen az együttműködés a Versailles-i Barokk Zenei Központtal (Centre de Musique Baroque de Versailles) 2014-re tekint vissza.

 

Jelentős német elismerést kapott az Orfeo Zenekar és Purcell Kórus legújabb lemeze

Az elmúlt évek alatt a következő francia barokk hangfelvételeik jelentek meg a Glossa kiadó gondozásában: Rameau Les Fêtes de Polymnie (Polümnia ünnepei) című operájának és Mondonville nagy motettáinak (Grands Motets) világpremier-rögzítései; Mondonville  Isbé című operájának világpremier-felvétele; az Un opéra pour trois rois (Opera három királynak) című, Benoît Dratwicki által összeállított opéra-pastiche, valamint 2018 tavaszán Rameau Naïs című színpadi műve. A Les Fêtes de Polymnie, az  Un opéra pour trois rois  és a Naïs album elnyerte a francia Opéra MagazineDiamant de l’Opéra” (Az Opera Gyémántja) díját, illetve több felvétel a kitüntető „Preis der Deutschen Schallplattenkritik” (Német Hanglemezdíj), valamint „Diapason D’Or” (Arany Hangvilla) díjakat is.

Az újonnan rekonstruált és bemutatott Gervais-operát a Versailles-i Barokk Zenei Központ és az Orfeo Zenei Alapítvány együttműködésében hangfelvételen is rögzítik, mely várhatóan 2019-ben jelenik meg a szintén a Glossa kiadó gondozásában.

A Purcell Kórus és Orfeo Zenekar őszi hangversenybérletének további előadásai szintén érdekes műsorokat tartogatnak a régizenét kedvelő közönség számára. Bach egyházi kantátáival és Mozart C-dúr „Jupiter” szimfóniájával és c-moll miséjével örvendezteti meg Vashegyi György és együttesei közönségét.

Gervais: Hypermnestre című előadására ide kattintva vásárolhatják meg jegyeiket.
További információ az Orfeo Zenekarról és a Purcell Kórusról itt olvasható.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.