Papageno Radio
Intermezzo Angliában turnéznak a budapesti Solti György Zeneiskola fiatal muzsikusai

Angliában turnéznak a budapesti Solti György Zeneiskola fiatal muzsikusai

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Balassi Intézet Londoni Magyar Kulturális Központ meghívására november 1-jén Londonba utazik a XII. kerületben működő Solti György Zeneiskola Vonószenekara. A zömmel 14-18 éves fiatalokból álló együttes négy nap alatt három alkalommal lép fel, és ifjúsági hangversenyen is játszanak.

Nagyon örülök, hogy a koncertek segítségével több száz brit gyermek és felnőtt ismerkedhet meg a magyar zenével és a magyar zeneoktatás eredményeivel – fogalmazott Pataki Eszter, a Londoni Magyar Kulturális Központ igazgatója.

A Solti György Zeneiskola Vonószenekara az egyik legeredményesebb ifjúsági együttes: 2014-ben és 2017-ben is I. helyezést értek el az Országos Zenekari Versenyen, 2013-ban és 2015-ben ugyancsak I. díjat nyertek a neerpelti Nemzetközi Ifjúsági Zenei Fesztiválon Belgiumban.

Bolla Milán hegedűművész, a zenekar vezetője elmondta, nagy megtiszteltetés számukra, hogy éppen Londonból kaptak meghívást, ahol a zeneiskola névadója, a világhírű karmester, Solti György hosszú időn keresztül élt és dolgozott.

Sikeres francia turnén vett részt a Mindenki című filmből ismert gyerekkórus

A koncertre meghívást kapott Solti György özvegye, Lady Valerie Solti is. Külön öröm, hogy az utazásra a zeneiskola jubileumi tanévében kerülhet sor, ugyanis az intézmény most ünnepli alapításának 50. évfordulóját.

Az intézményben zajló művészeti munkáról korábban Dióssy Krisztina igazgatónővel beszélgettünk:

50 éves a Solti György Zeneiskola

A zenekar angliai turnéjának műsorán kiemelt helyet foglalnak el magyar szerzők, köztük Bartók Béla, Weiner Leó és Kókai Rezső alkotásai, ezen kívül európai szerzők műveit is megszólaltatják Bachtól Beethovenen és Brahmson át Csajkovszkijig és Sibeliusig. Az ifjúsági hangversenyen pedig filmzenéket is előadnak.

Promóció

Stream és színház

X
X