Papageno Radio
Intermezzo Az amerikaiaknak fontos a kultúra

Az amerikaiaknak fontos a kultúra

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az Americans for the Arts (Amerikaiak a művészetért) szervezet reprezetatív felmérésének eredménye többek között arról tanúskodik, hogy az amerikaiak 81%-ának pozitív élményt jelent a művészet.

Az amerikaiak fele foglalkozik művészettel szabadidejében, a tevékenységek között kerámiakészítéstől színjátszásig, hangszeres zenéléstől versírásig számtalan lehetőség megtalálható – még a zuhany alatti éneklést is felvették a listára a közvélemény-kutatók. Közel háromnegyedük járt az előző évben kulturális eseményen (minél magasabb a jövedelem és az iskolai végzettség, annál több alkalommal), és ezek között hagyományos és nem hagyományos helyszínek is szerepelnek. A válaszadók elsöprő többsége abban is hisz, hogy egy ilyen eseményen való részvétel tisztán örömet szerez és a hétköznapokhoz képest felemelő érzést nyújt.

Az amerikaiak 81%-a szerint a problémákkal teli világban a kultúra az, ami pozitív élményt jelent.

A válaszadók nagy többsége, 72%-a szerint a kultúra egyesíti a közösségeket korra, nemzetiségre, etnikumra való tekintet nélkül, és ennél 1%-kal többen gondolják azt, hogy más kultúrák megértését segíti a művészet. Az előző felmérést két éve készítették, akkor ezek az adatok csupán 67 és 62%-on álltak, de a válaszok már akkor sem voltak összefüggésben az anyagi háttérrel és az iskolai végzettséggel. Az is igaz viszont, hogy a válaszadók fele szerint van egyenlő hozzáférés a társadalomban a kulturális programokhoz.

Mennyit értenek a politikusok a kultúrafinanszírozáshoz?

Abban is egyetértettek a válaszadók, hogy

a művészeteknek meg kell jelenni a közoktatás minden szintjén,

itt az igen válaszok 90% fölötti értéket mutattak.

Sokan, 60% fölötti arányban jelölték meg igaznak azt az állítást, hogy a munkahelyükön kreatívnak kell lenniük, és a kulturális tevékenységek által felszínre hozható kreativitás a munkában is segítette őket.

Hasznos tanácsok kulturális menedzsereknek

A felmérésben résztvevők szerint a helyi, az állami és a szövetségi kormányzatoknak támogatni kell a kultúrát (60, 58, illetve 54%-uk szerint), de ugyanez áll (64% igen válasszal) a National Endowment for the Arts (kb. Egyesült Államok NKA-ja) is. A válaszadók 40%-a szerint a jelenlegi kormányzat nem költ eleget a kulturális területre, egynegyedük úgy véli, épp elég a jelenlegi összeg.

(Via Forbes)

 

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X