Papageno Radio
Blogok Baltikum Finn életérzés a Ludwig Múzeumban

Finn életérzés a Ludwig Múzeumban

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban Salla Tykkä finn videóművész munkái láthatók 2019. január 6-ig. Érdemes megfigyelni munkáiban egyéni látásmódját, az egyetemes gondolkodást, a finn életérzést és gondolatvilágot.

A finn intermediális művészet azonos rangú és fajsúlyú, mint a brit, körülbelül ugyanabban az időben jelent meg a szélesebb nyilvánosságban. A nemzetközi mezőnyben ők a legfontosabbak, legeredményesebbek. Salla Tykkä pedig e műfaj kiemelkedő képviselője, aki gyorsan és hatalmas pályaívet futott be.

Az elmúlt években a londoni, a norrköpingi, amszterdami, New York-i és párizsi egyéni és csoportos kiállításokon vett részt. Szerepelt munkáival a Sidney-i és a Velencei Biennálén. A filmjeit nemzetközi fesztiválokon is bemutatták, például: Rotterdami Nemzetközi Filmfesztivál (2007), a New York-i Tribeca Filmfesztivál, Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál (Oberhausen, 2002, 2003), 2015-ben megkapta médiaművészetéért az AVEK-díjat. (Promotion Centre for Audiovisual Culture)

Salla Tykkä Magyarországon először szerepel önálló kiállítással. De 2002-ben a Műcsarnokban a „Transsexualexpress: egy klasszikus a harmadik évezredből” című csoportos tárlaton már felfigyelhetett rá Fabényi Júlia, az idei kiállítás főkurátora. SallaTykkä korai videói is rendkívül hatásosak voltak. Mostanra pedig érett, koherens életművet tudhat magáénak.

Rangos szakmai elismerésért versenyez a Ludwig Múzeum

Az utóbbi években készített munkáit részben konkrét szereplőkkel megrendezetten, részben pedig a megfigyelt, spontán jelenségeket felmutatva készíti. Mindegyik alkotásának nagyon erőteljes a pszichológiai rajzolata. Nem a művésznő áll a középpontban, de természetesen az ő problémája is az, amit kivetít. Megrendezett és konkrét szereplőkkel dolgozó, erősen vágott videók, spontán folyamatok leképezését látjuk.

Az érzékenysége megszólít.

A munkák különböző tematikájúak, de mindegyik máshogy érdekes. Érzékelhető bennük alkotójuk – aki rendszeresen sportol, fut – életigenlése, nyitottsága is. Filmeket látunk, ugyanakkor ezek a filmek mégsem olyanok, mint amilyeneket filmrendezők készítenek. Gondolatiságuk szerkezete tér el: mutatkoznak találkozási pontjai a videó- és a filmművészetnek, de épp Salla Tykkä munkáin figyelhető meg a különbség igazán.

Észt-magyar kortárs kiállítás nyílik a Ludwig Múzeumban

A hitelességet a fő művek jelentik. A Ludwig Múzeum kiállítása igyekszik az életmű sokféle témájából kibontani és bemutatni a lényeges darabokat. Arra is törekszenek, hogy a látogatónak – kiállításról van szó – ez szórakoztató élményt nyújtson. Meditatív videókból nem lehet sokat egyszerre és egymás után lejátszani, monoton hatásúak, a nagyon zajosak pedig túlságosan felkavarók. A művésztől mindegyikből van példa.

Az interjú nyomtatott formában a Budapest Finest’s magazinban olvasható angol nyelven.

Promóció

Stream és színház

X
X