Papageno Radio
Intermezzo Bartók Béla utolsó koncertje Magyarországon

Bartók Béla utolsó koncertje Magyarországon

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

1940. október 8-án a Zeneakadémia nagytermében adott koncertet Bartók Béla, és felesége, Pásztory Ditta, a Székesfővárosi Zenekart Ferencsik János vezényelte. Négy nappal később a zeneszerző-zongoraművész és felesége elhagyták az országot.

Bartók Béla búcsúhangversenye – forrás: klasszikusok.blog.hu

Október 6-án így harangozta be a Népszava a közelgő hangversenyt:

Bartók Béla keddi hangversenye együtt búcsú fellépése is, mert a magyar mester majdnem közvetlenül ezután Amerikába utazik, ezúttal feleségével, B. Pásztory Ditta zongoraművésznővel együtt. Ügy halljuk, Bartók Athénen át utazik az Egyesült Államokba és ott november 3-án szerepel először, amikor is feleségével a két zongorára és ütőhangszerekre írott szonátáját adja elő. Ezt a hangversenyt az Új Zene Barátainak Egyesülete rendezi Newyorkban. Bartók onnét St. Louisba utazik, ott tartják meg vonószenekarra írt „Divertimento”-jának bemutatóját Wladimir Golschmonn karmester vezénylete alatt. Ezután zenekari hangversenyeken működik közre. Bartók Béla önálló hangversenyeket, továbbá előadásokat is tart és bevárja Newyorkban a „Divertimento” januári bemutatóját a Philadephiai Zenekar előadásában. Mindebből látható, hogy Bartók Belát, sajnos hosszabb időre nélkülözi majd a magyar zenevilág.

A koncerten elhangzott Mozart F-dúr zongoraversenye és Hoch A-dúr zongoraversenye, Pásztory Ditta, illetve Bartók Béla előadásában, majd a zenekar a Mikrokozmoszt adta elő, szintán Bartók Béla közreműködésével.

Október 9-én Jemnitz Sándor szintén a Népszavában így írt az eseményről:

A Bartók-házaspár kedd esti búcsúhangversenye a Zeneművészeti Főiskola zsúfolt nagytermében s az esemény kiütköző jelentősege jegyében folyt le. Nem csupán a zenevilág színe-java sereglett itt össze, hanem a magyar szellemi élet számos régi meg újabb oszlopos tényezője is. Értékesebb közönséget nagyon régóta nem láttak így együtt ezek a falak … (…) Nem a részletezések időpontja ez, amikor könnyes szemmel búcsúzitatjuk az egészet — Bartók Béla közöttünkélését. Távozása szimbolikus erejű. S akik forrón tapsoltak neki, e szimbolumok mellett foglaltak állást: az emberi és művészi jellem kristályos tisztasága mellett.

Bartók Béla és Ferencsik János Bartók búcsúhangversenyén – forrás: facebook.com/klasszikusok

Az Újság pedig p. i. monogrammal eképp számolt be:

Bartók Béla, a nagy magyar zeneköltő, feleségével, Pásztory Dittával, a kiváló zongoraművésznővel a hónap végén hosszabb amerikai körútra indul. Olyan hirek terjedtek el, hogy Bartók véglegesen az Egyesült Államokba költözik, de amint örömmel értesülünk, csak huzamosabb tartózkodás és nem áttelepülés a világhírű művész szándéka. És ezt boldogan veszi tudomásul az egész magyar zenei élet. Dicsőség és büszkeség, biztató és felemelő az a puszta tudat, hogy közöttünk él, korunk legkimagaslóbb zéneköltője, akinek nemcsak ujitó, alkotó zsenije ragyog, előadómüvészete gyönyörködtet, hanem kinek jelleme, nagyszerű emberi egyénisége a fénylő útmutató sarkcsillag. Messziről is sugároz az ő példája. Tisztelettel és szeretettel várjuk vissza!

Pásztory Ditta és Ferencsik János Bartók búcsúhangversenyén – forrás: facebook.com/klasszikusok

Nagyon szerencsés gondolat volt a hangversenyrendezőségé, hogy elutazás előtt még alkalmat adott, hogy Bartók Béla és felesége kivételes művészetét élvezhesse a közönség, s a mester rajongó hívei lelkes meleg ünnepléssel kifejezhessék hűségüket, ragaszkodásukat. Kedden este a Zeneakadémia zsúfolásig megtelt termében búcsúzott az illusztris müvészpár, Bach á-dur zongoraversenyével vezette be Bartók az értékes műsort, majd Pásztory Ditta Mozart igen ritkán játszott f-dur versenyét adta elő finom stílusos művészettel. Szünet után Mozart kétzongorás remek esz-dur versenyét interpretálta, tiszta nemes felfogással, tökéletes összehangolással, az ideális tanár és a hozzá méltó tanítvány. És végül Bartók „Mikrokozmosz” -ából mutatott be egy újabb briliáns sorozatot. Felejthetetlen élményt adott az egész koncert produkcióival és megható hangulatával minden hallgatónak. A kíséretet a Székesfővárosi Zenekar Ferencsik János kitűnő vezényletével, odaadással, alkalmazkodóan látta el.

A koncert végén Bartók eljátszotta az Elindultam szép hazámból című dalt, a közönség ebből tudta, a búcsú végleges.

(A szövegeket az eredeti helyesírás szerint közöltük.)

Promóció

X
X