Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Először adták át a Kroó György-díjat és -plakettet

Először adták át a Kroó György-díjat és -plakettet

Az idén fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság e hétvégén tartotta éves konferenciáját Interpretáció és elődói gyakorlat címmel. A gregoriántól Ligetiig és Kurtágig ívelő, rendkívül sokszínű program 21 előadása két teljes napot töltött meg, s annak végeztével október 13-án este adták át első ízben a Társaság idén alapított két kitüntetését.

- hirdetés -

Mint a Társaság elnöke, Mikusi Balázs bevezetőjében elmondta, a Kroó Györgyről elnevezett díj, illetve plakett zenei tárgyú kutatói, kritikusi, oktatói vagy ismeretterjesztő tevékenységet ismer el. Névadóként éppen azért esett Kroó Györgyre a választásuk, mert ő mind a négy említett területet kiemelkedő színvonalon művelte, s emellett fő kezdeményezője volt a Társaság 1993. októberi megalakulásának is. (A névadó családja örömmel adta hozzájárulását e választáshoz, s képviseletükben Kroó Katalin egyetemi tanár részt is vett az átadó ünnepségen.)

Széll Rita: „El kell érnünk, hogy az alkotás igénye a mindennapok része legyen”

- hirdetés -

A kétféle díj alapítását az indokolta, hogy az évtizedes kiemelkedő pályát és teljesítményt elismerő Kroó György-díj mellett a Kroó György-plakettel mód nyíljon a fiatalabb, 40. életévüket még be nem töltött személyek kiváló teljesítményének elismerésére is. Utóbbi kitüntetést az idei évben a Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság elnökségének egyhangú döntése alapján Bozó Péter zenetörténész kapta.

Rajk Judit és Borbély László a Papp Márta emlékére adott hangversenyen – fotó: Felvégi Andrea

Laudációjában Vikárius László, a Társaság elnökségi tagja különösen a díjazott A dalszerző Liszt című kötetére hívta fel a figyelmet, méltatva annak eredeti témaválasztását, újszerű kérdésfelvetéseit valamint a hazai és nemzetközi szakirodalom széleskörű ismeretét. Ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a könyv minden eredetisége mellett is milyen sok szálon kapcsolódik a magyar Liszt-kutatás hagyományaihoz, többek között éppen Kroó György a Liszt-kompozíciók ciklusba rendezésével kapcsolatos alapvető munkájához is.

Bojti János átveszi a Kroó György-díjat Mikusi Balázstól – fotó: Felvégi Andrea

A 2018. évi Kroó György-díjat a Társaság elnöksége ugyancsak egyhangú döntéssel az idén májusban elhunyt Papp Mártának ítélte. Mint laudációjában Péteri Lóránt elnökségi tag hangsúlyozta, a díjazott éppen Kroó György példáját követve vált a hazai zenei ismeretterjesztés meghatározó alakjává, miközben „magántudósként” a 19. századi orosz zene nemzetközi rangú kutatója is lett. Ráadásul rádiósként és kutatóként szerzett gazdag tudását a Zeneakadémián tartott emlékezetes kurzusain mindig örömmel osztotta meg a fiatalabb generációkkal is, és kivételes odaadással dolgozott azon, hogy a zenetudományi szakma képviselői valódi közösséget alkossanak. Papp Márta kitüntetését férje és alkotótársa, Bojti János vette át.

Elhunyt Papp Márta zenetörténész

A díjak átadását követően Farkas Zoltán elnökségi tag személyes emlékeit elevenítette fel Papp Mártáról, ezzel vezetve be Rajk Judit és Borbély László ugyancsak az ő emlékének szentelt „Hol vagy csillagocska…” című dal- és zongoraestjét. A bensőséges hangverseny Liszt Valaha… (Einst) című dalának megrendítő soraival zárult (Hárs Ernő fordításában):

Koszorút vágytam kötni hajdan

neked, s virágra nem akadtam:

most van virág távol, közel,

de jaj, te már nem létezel.

Az első Kroó György-díj és Kroó György-plakett idei átadása a remények szerint hagyományt teremt: a Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság rendszerint október közepén megrendezésre kerülő kétnapos konferenciájának keretében ezentúl évről évre sor kerül majd a két elismerés ünnepélyes átnyújtására.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.