Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Lehet-e dolgozni egy Tourette-szindrómás zongoristával?

Lehet-e dolgozni egy Tourette-szindrómás zongoristával?

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Nick van Bloss zongoraművész szerint hat jeles brit szimfonikus zenekar betegsége miatt utasította őt vissza, és ezért bélyegezték problémásnak.

Van Bloss naponta több ezerszer tikkel, azaz végez akaratlan mozgásokat és ad ki irányíthatatlanul hangokat, de ezek abban a pillanatban abbamaradnak, hogy zongorázni kezd. Fellépés közben egyetlen alkalommal, 21 éves korában volt rohama. Hosszú időre visszavonult, majd 15 év után, 2009-ben tért vissza a pódiumra.

Fogyatékkal élő zenészekből alakít profi formációt a Bournemouth-i Szimfonikusok

- hirdetés -

Miközben az 51 éves zongoraművészről Londonban, Tokióban és Miamiban is elismerően nyilatkoztak, Nagy-Britannia szimfonikus zenekaraival nem koncertezhet. Ügynöke a zenekarok által hangoztatott sokféleségre hivatkozva levelet írt a Királyi Filharmonikusoknak, a Birminghami Városi Szimfonikusoknak, a Hallé Zenekarnak, a Philharmoniának, a Bournemouthi Szimfonikus Zenekarnak és a Királyi Liverpooli Filharmonikusoknak, de mindegyik együttes visszautasította a diszkriminációt. A Királyi Filharmonikusok, a Királyi Liverpooli Filharmonikusok és a Bournemouthi Szimfonikus Zenekar kizárólag művészi teljesítmény alapján dönt, a Birminghami Városi Szimfonikusok azt is jelezte, nem tudtak van Bloss betegségéről. A többiek nem reagáltak.

A válaszok nagyjából hasonlóak voltak, némelyeket nem is a zenekarok, hanem azok PR-ügynökségei küldték. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy kiderült, a zenekarok egymás között is leveleztek van Blossról. Az ügy pikantériája, hogy az egyik ügynökség néhány éve még van Blosst segítette, az egykori képviselő levelének tartalma szerint a zongorista botrányt akar, minden visszautasítás csak olaj a tűzre, őt ez élteti.

A zongoraművész próbálkozott támogatásért az angol Nemzeti Kulturális Alapnál is, de választ onnan sem kapott. Az intézmény szóvivője elmondta, a zenekarok szabadon hozzák meg művészeti kérdésekben a döntést, ők abba nem szólhatnak bele.

(Via The Telegraph)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X