Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Lehet-e dolgozni egy Tourette-szindrómás zongoristával?

Lehet-e dolgozni egy Tourette-szindrómás zongoristával?

Nick van Bloss zongoraművész szerint hat jeles brit szimfonikus zenekar betegsége miatt utasította őt vissza, és ezért bélyegezték problémásnak.

- hirdetés -

Van Bloss naponta több ezerszer tikkel, azaz végez akaratlan mozgásokat és ad ki irányíthatatlanul hangokat, de ezek abban a pillanatban abbamaradnak, hogy zongorázni kezd. Fellépés közben egyetlen alkalommal, 21 éves korában volt rohama. Hosszú időre visszavonult, majd 15 év után, 2009-ben tért vissza a pódiumra.

Fogyatékkal élő zenészekből alakít profi formációt a Bournemouth-i Szimfonikusok

- hirdetés -

Miközben az 51 éves zongoraművészről Londonban, Tokióban és Miamiban is elismerően nyilatkoztak, Nagy-Britannia szimfonikus zenekaraival nem koncertezhet. Ügynöke a zenekarok által hangoztatott sokféleségre hivatkozva levelet írt a Királyi Filharmonikusoknak, a Birminghami Városi Szimfonikusoknak, a Hallé Zenekarnak, a Philharmoniának, a Bournemouthi Szimfonikus Zenekarnak és a Királyi Liverpooli Filharmonikusoknak, de mindegyik együttes visszautasította a diszkriminációt. A Királyi Filharmonikusok, a Királyi Liverpooli Filharmonikusok és a Bournemouthi Szimfonikus Zenekar kizárólag művészi teljesítmény alapján dönt, a Birminghami Városi Szimfonikusok azt is jelezte, nem tudtak van Bloss betegségéről. A többiek nem reagáltak.

A válaszok nagyjából hasonlóak voltak, némelyeket nem is a zenekarok, hanem azok PR-ügynökségei küldték. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy kiderült, a zenekarok egymás között is leveleztek van Blossról. Az ügy pikantériája, hogy az egyik ügynökség néhány éve még van Blosst segítette, az egykori képviselő levelének tartalma szerint a zongorista botrányt akar, minden visszautasítás csak olaj a tűzre, őt ez élteti.

A zongoraművész próbálkozott támogatásért az angol Nemzeti Kulturális Alapnál is, de választ onnan sem kapott. Az intézmény szóvivője elmondta, a zenekarok szabadon hozzák meg művészeti kérdésekben a döntést, ők abba nem szólhatnak bele.

(Via The Telegraph)

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.