Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Bezárás nélkül újították fel a londoni Királyi Operaházat

Bezárás nélkül újították fel a londoni Királyi Operaházat

Három év alatt, mintegy 19 milliárd forintnak megfelelő összegért készültek el az átépítéssel, köztük az intézmény kisebbik játszóhelyének felújításával. Ez idő alatt Londonban nem maradt el előadás és próba sem.

- hirdetés -

A Linbury Theatre nem volt kifejezetten elegáns helyszín, és bár kamaraprodukciók, kisebb volumenű opera- és balettelőadásokat láthattak a nézők, inkább egy nagyobbfajta próbateremnek tűnt. Az átalakítást követően egy 406 fő befogadására képes, háromszintes játszóhely jött létre.

- hirdetés -

Sok szempontot kellett figyelembe venni amellett, hogy az épület műemlék: a felújítást az intézmény próbarendjének megfelelően kellett végezni, előadás és próba nem maradhatott el. A kivitelező cég vezetője elmondta, szűk idősávokban dolgoztak, tisztában voltak a művészek érzékenységével, és nem akartak légkalapáccsal szétverni egy próbát.

A színház nem csupán este üzemel: a fogadóterek megújultak, ablakok nyílnak az utcára, elkészült egy kávézó. A közönség nagy részét érintő fontos momentum, hogy a női mosdó területét is megnövelték.

Tilos a taps a Covent Gardenben

2019 elejétől veheti birtokba a különlegességekre nyitott közönség a Linbury Theatre-t, amelynek programjában befogadott produkciók mellett a Királyi Operaház és Királyi Balett művészeit is láthatják, például egy fiatal zeneszerzők elektronikus zenéire készül balettben, kortárs operában, Händel Berenice című, a Covent Gardenben 1737-ben bemutatott művében vagy egy Ivo van Hove rendezésében bemutatandó szcenírozott Janáček-dalciklusban.

(Via The New York Times)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.