Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Múzeumokba kerül az amerikai pop-art egyik kulcsfigurájának hagyatéka

Múzeumokba kerül az amerikai pop-art egyik kulcsfigurájának hagyatéka

A Lichtenstein Alapítvány gyűjteményének felét, nagyjából négyszáz műtárgyat ajándékozza a Whitney Múzeumnak, további félmillió, a pop-art kulcsfigurájához köthető dokumentum pedig a washingtoni Smithonian Intézetbe kerül.

- hirdetés -

A leginkább hatalmas méretű raszteres nyomatairól és a képregényes esztétikum magasművészetbe emeléséről ismert Roy Lichtenstein hagyatékát kezelő Lichtenstein Alapítvány még nyáron jelentette be a két jelentős adományozást.

Képzőművészek vették birtokba a felújítás előtt álló veszprémi zeneiskolát – Galéria

- hirdetés -

A szervezet szabad kezet adott a keleti parti művészeti intézmény kurátorainak a válogatásban, és mostanra az is kiderült, hogy a hatalmas kollekcióból 5 festmény, 17 szobor és 145 nyomat kerül a Whitney-be, hamarosan pedig a művész egykori műterme – amely egyébként alig néhány sarokra található a kiállítóhelytől – ugyancsak fogad majd látogatókat.

Az említett festmények, szobrok és nyomatok mellett a donáció kollázsokat, maketteket, műtermi fotográfiákat és rajzokat is tartalmaz, és felöleli Lichtenstein életművének minden szakaszát.

Roy Lichtenstein rajongói tehát eztán kétség kívül New Yorkban találkozhatnak a mester legtöbb alkotásával.

Az alapítvány és a Smithsonian között született megállapodás értelmében a washingtoni székhelyű intézet a számára átadott dokumentumokat köteles digitalizálni és a világhálón elérhetővé tenni az érdeklődők számára.

Az 1999 óta működő Lichtenstein Alapítvány az adományozás bejelentésével egy időben a közeli jövőben történő megszűnéséről is hírt adott, az általuk kezelt további műtárgyak jövőbeli sorsáról egyelőre nem tudni részleteket.

(Via Blouin Artinfo, Artnet)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!