Papageno Radio
Intermezzo Falloszt ábrázoló ókori mozaikra bukkantak Törökországban

Falloszt ábrázoló ókori mozaikra bukkantak Törökországban

Egy a mai Törökország területén található ókori római nyilvános wc feltárása során bukkantak érdekes padlórajzokra a régészek.

A szóban forgó mozaikon a mitológiai Narkisszosz (Nárcisz) alakját azonosították, aki éppen kendőzetlen önimádattal teszi közszemlére merev péniszét. A kutatók álláspontja szerint az ábrázolás koránt sem meghökkentő, hiszen korábban a Vezúv által 79-ben elpusztított Pompeji városának feltárásakor is rendre találkoztak ilyen ábrázolásokkal, amely egyes kultúrtörténészeket arra enged következtetni, hogy Róma bizonyos területein szervesen jelent volt a Priapos tisztelet.

A pompeji romok között különleges hangszereket is találtak, amiről itt írtunk:

Hogyan szólnak a pompeji romok alatt talált ősi hangszerek?

A mitológiai történet leggyakoribb változata szerint Priapos anyja Afrodité. Héra Paris ítélete miatt a szerelemistennőn végigsimított varázslatos kézmozdulatával elérte, hogy a gyermek különös torzszülöttként jöjjön a világra. Ennek legfőbb jele a hatalmas ivarszerv volt.

A priapizums mai orvosi jelentésében kóros, nemi vággyal nem kísért erekció, ami néhány óra leforgásán belül jelentősen roncsolhatja a szöveteket. Kialakulásának pontos mechanizmusa még tisztázatlan, közvetlen kiváltója a kismedencei vénás erek elzáródása.

Később Afrodité sem bírta elviselni látványát ezért eltaszította magától Priapost, akit a kisázsiai (ma:Törökország) Lampsakos népe vett gondozásba. Túlburjánzó szerve azonban, egyes feljegyzések szerint nem volt egyben túláradó is: Héra átka ült rajta. Az isteni körből eltávolított ifjú mások szerint nagyon is potens volt, úgyhogy maga Zeusz tett róla, hogy híres testrészét egy hatalmas, ám fából faragott másodpéldánnyal helyettesítse.

(Forrás és további ábrázolások itt és itt.)

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!