Papageno Radio
Papagenda Üstökösként felívelő és állócsillagnak számító zenészek hete

Üstökösként felívelő és állócsillagnak számító zenészek hete

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Már megint a fiatalok – szerencsére. Három napig feltörekvő muzsikus tehetségek koncerteznek a Müpában szerte Európából, a hét utolsó napján pedig kiderül, ki az a komponista, akinek a karrierjében egy magyar zeneszerzőverseny fontos mérföldkövet jelenthet.  És ez még nem minden: pódiumra lépnek legendás művészek, egy ismert és elismert hangszeres zenész pedig karmesteri pálcára cseréli instrumentumát.

Ki nyeri a Bartók Világversenyt?

A nemzetközi zsűri – Fekete Gyula, Thomas Adés, Chaya Chernowin és Unsuk Chin zeneszerzők, illetve Andrej Korobejnyikov zongoraművész – október elején több, mint 200 beérkezett pályamű közül döntött arról a hat fiatal komponistáról (köztük: Dobos Dániel és Stark János Mátyás), akiknek munkája bejutott a november 25-i díjkiosztó gálakoncert műsorába. Az ünnepi estén megszólalnak majd a versenyzők pályaművei valamint Liszt, Kodály és Bartók zongoradarabjai a legkiválóbb magyar zongoraművészek, Fülei Balázs Junior Prima, Artisjus- és Liszt-díjas, illetve Balázs János Liszt- és Prima díjas Érdemes Művész előadásában. Megkérdeztük a zsűrit, mi alapján választotta ki a döntős kompozíciókat. Fekete Gyula az alábbi cikkünkben adott választ:

Két magyar zeneszerző került a Bartók Világverseny döntőjébe

A fiataloké a jövő – és már a jelen is

A Rising Stars az 1991 óta működő Európai Hangversenytermek Szervezete (European Concert Hall Organization) hangversenysorozata, amelynek megtervezésében és lebonyolításában az ECHO tagjaként a Müpa is részt vesz. Vonósnégyes, hárfa, zongoratrió, bariton, cselló, hárfa, harsona – az immár megszokott módon hétvégi fesztiválként jelentkező, háromnapos Rising Stars koncertsorozat egyik legfőbb értéke minden bizonnyal a sokszínűség. Persze ehhez más élmények is csatlakoznak: szuggesztivitás, előadói lelemény, ízlés és virtuozitás. Mert a november 23-ától 25-éig tartó három nap a Müpában a fiatal tehetségek ünnepe – és az európai együttműködésé. Akik fellépnek: a Quatour Arod, Anais Gaudemard, az Amatis trio, Josep-Ramon Olivé, Kian Soltani, valamint Peter Moore. A fesztivál hátteréről és résztvevőiről részletesen itt írtunk:

A fiatal tehetségek ünnepe – Indul a Rising Stars Fesztivál a Müpában

Induljon a hét Haydnnal, Debussyvel és Mozarttal!

A Szigeti Quartet (tagjai: Nagao Haruka – hegedű, Stankowsky Nóra – hegedű, Ludmány Dénes – brácsa, Rózsa Richárd – cselló) ezúttal Budapest egyik legszebb koncerttermében, a Nádor Teremben lép fel. Műsorukon Haydn Esz-dúr vonósnégyese és Debussy g-moll vonósnégyese szerepel, a szünet után pedig egy kiváló brácsaművész, Konrád György csatlakozik hozzájuk Mozart C-dúr vonósötösében. A koncert november 19-én lesz.

Konrád György nemrégiben ünnepelte születésnapját. Így köszöntöttük őt:

A 94 éves Konrád György brácsaművészt köszöntjük

Az ősz muzsikája Ady Endre verseivel

Ezen a rendhagyó koncerten, november 19-én az Óbudai Társaskörben az elhangzó Ady-versek és a zenei részletek igazi összművészeti utazásra várják az érdeklődőket. Ady nagykárolyi piarista gimnáziumban megtanult kottát olvasni, mely tudást arra használta később, hogy a zilahi gimnáziumi évek alatt a református templom orgonájának segítségével régi kálvinista zsoltárokat szólaltasson meg. Papp Viktor – hegedűs, és zeneszerző, Ady Endre jó barátja – a Nyugatban írt cikkében érdekes részletként említi, hogy Ady elsősorban nem „a melódia fővonalában, hanem a mellékzöngékben” gyönyörködött, tehát nem a fődallam, hanem a második szólam, a tercelés érdekelte. Ez ritka, ösztönös zeneérzékre utal, hiszen laikusokra nem jellemző. Népdalokból vett idézetein kívül is igen sok egyértelmű zenei utalást, témát tartalmaz a költészete. Több mint 50 zenével kapcsolatos és sok zenei vagy akusztikai motívummal gazdagított anyag található életművében.

Kelemen Barnabás karmesteri pálcával

Kokas Dóra fotó: Böröcz Balázs

A MÁV Szimfonikus Zenekar november 24-i délelőtti koncertjén, az Olasz Kultúrintézetben Kokas Katalin és Kokas Dóra előadják minden hegedű-gordonka páros álomdarabját, Brahms Kettősversenyét. Ez a mű mi, magyarok számára azért is annyira fontos és kedves, mert Joachim József, a maga korában európai hírű magyar hegedűművész inspirálta Brahmsot annak megírására. A hangverseny további különlegessége, hogy Kelemen Barnabás karmesterként is bemutatkozik, méghozzá a zenekari irodalom egyik kimagasló remekművével, Beethoven VII. szimfóniájával, azzal a talányos művel, amelyet a mai napig próbálnak „megfejteni” zenetörténészek és előadóművészek. Mondják a tánc apoteózisának, az ókori görög kultúra újjáélesztésének – egy biztos: kozmikus méretű öröm szól belőle.

Délután ugyanitt, az Olasz Kultúrintézetben a MÁV Zenekar tagjai kamaramuzsikálnak: Tarkó-Nagymengyi Dóra, a zenekar II. hegedű szólamának vezetője irányításával ebben az évadban négy hangversennyel örvendeztetik meg a közönséget.

Ingyenes koncertek november 19. és 25. között:

november 21.
19.30 Pesti Vigadó – Hommage á Erkel

november 23.
19.00 Nádor Terem – Boltívek (Messaien: Madárkatalógus – részletek, Satie: Gótikus táncok)

Promóció

X
X