Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Fontos elismerést kapott Sümegi Eszter operaénekes

Fontos elismerést kapott Sümegi Eszter operaénekes

A Fészek Művészklubban november 12-én adták át a 2018. évi Ágai Karola és Szendrey-Karper László Emlékérmet.

- hirdetés -

Az emlékérmet az Ágai Karola és Szendrey-Karper László Ének- és Zeneművészeti Alapítvány létesítette. Az alapítvány 2010-ben, Ágai Karola halála után jött létre azzal a céllal, hogy folytassa a még a Kossuth-díjas művésznő által létrehozott Szendrey-Karper László Nemzetközi Gitárfesztivál Alapítvány munkáját, illetve ápolja az operaénekes-gitárművész házaspár emlékét.

- hirdetés -

Sümegi Eszter, Tokos Zoltán és Hollós Máté – fotó: Rákossy Péter / Opera

Az emlékérmet általában egyik évben énekművésznek, a másikban gitárművésznek adományozzák. Tavaly nem került sor díjátadásra, így idén két kitüntetettet ünnepeltek. Első ízben 2014-ben Szűcs Márta koloratúr szoprán operaénekes részesült az elismerésben, 2015-ben Csáki András gitárművész, majd 2016-ban Kolonits Klára koloratúr szoprán operaénekes.

Az emlékérmet Krasznai János szobrászművész készítette.

Sümegi Eszter a Kossuth-díjjal kapcsolatban így nyilatkozott korábban:

Sümegi Eszter: „Ha valakiből miattam vált zenekedvelő, akkor már megérte”

Az alapítvány kuratóriuma, amelynek tagja Kertesi Ingrid és Clementis Tamás operaénekes, Eötvös József és Szilvágyi Sándor gitárművész, dr. Babos Éva ügyvéd és Hollós Máté zeneszerző (a kuratórium elnöke) 2018-ban Sümegi Eszter Kossuth-díjas Érdemes művész operaénekesnek és Tokos Zoltán gitárművésznek ítélte oda az  Ágai Karola és Szendrey-Karper László Emlékérmet.

Az emlékérmet kísérő oklevél szerint Sümegi Eszter „emlékezetes Mozart-, Verdi-, Puccini-, Richard Strauss- és Goldmark-szerepformálásaiért”, Tokos Zoltán pedig „a magyar gitáriskola nemzetközi sikereinek gazdagításáért, magyar szerzők műveinek ihletéséért és rangos előadásáért” részesült a rangos szakmai elismerésben.

A díjátadón Sümegi Eszter néhány operaszerepéből hallgathatott-nézhetett meg részleteket a közönség, Tokos Zoltán pedig magyar és spanyol művekből adott elő. Végül archív felvételekről felidézték Ágai Karola és Szendrey-Karper László művészetét.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!