Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Kétszáz éves fennállását ünnepli a világhírű madridi Prado Múzeum

Kétszáz éves fennállását ünnepli a világhírű madridi Prado Múzeum

Kétszáz éves fennállását ünnepli a világhírű madridi Prado Múzeum. Az egy éven át tartó bicentenáriumi rendezvénysorozatot november 19-én nyitotta meg a spanyol királyi pár a fővárosban.

Új épületekkel bővül a bicentenáriumát ünneplő madridi Prado

- hirdetés -

- hirdetés -

A Prado Múzeum a spanyol és az univerzális művészet valódi ikonja, mondta VI. Fülöp ünnepi köszöntőjében a képtárat a kreativitás, a kiválóság és a művészi érzékenység monumentális jelképének nevezve.

Javier Portús kurátor felidézte, hogy a VII. Ferdinánd által alapított királyi múzeum mindössze 311 festménnyel kezdte meg működését. Mára gyűjteménye meghaladja a 35 000 darabot, amelyből a festmények száma több mint 8000.

Az ünnepségsorozat a Prado történetét kronológiai sorrendben bemutató tárlattal vette kezdetét. A kiállított mintegy 200 alkotás között a legnevesebb spanyol művészek, Diego Velázquez, Francisco de Goya, El Greco, Pablo Picasso alkotásai mellett például Pierre-Auguste Renoir, Édouard Manet vagy Jackson Pollock művei is helyet kaptak. Fényképek, plakátok, könyvek, térképek és audiovizuális installációk is gazdagítják a kiállítást, amelyet Miguel Falomir igazgató a Prado története legfontosabb tárlatának nevezett.

81 éves korában elhunyt Eduardo Arroyo, a világhírű spanyol avantgárd művész

A világ legnagyobb és legfontosabb múzeumai közé tartozik, valamint Spanyolország egyik legjelentősebb közgyűjteménye is, mely tavaly több mint 3 millió látogatót fogadott.

 

A bicentenáriumi év keretében 2019 tavaszán az amszterdami Rijksmuseummal együttműködésben mutatja be a Velázquez, Rembrandt, a spanyol és holland aranykor című kiállítást, majd a Fra Angelico és a firenzei reneszánsz kezdetei elnevezésű kiállítást. A Turnén Spanyolországban címmel induló programban pedig a Prado néhány műtárgya más-más spanyol város múzeumában lesz megtekinthető.

Spanyolországban védetté nyilvánítottak egy Robert Capa által lefotózott épületet

A jubileum alkalmából több szakmai konferenciának és koncerteknek is otthont ad a Prado madridi épülete, és olyan filmek bemutatásával is készülnek, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a múzeumhoz. Ilyen például Milos Forman Goya kísértetei című mozija vagy Fernando Trueba A művész és a modell című alkotása.

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!