Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Kolumbiai csellóművész nyerte el a Starker János-díjat

Kolumbiai csellóművész nyerte el a Starker János-díjat

A 23 éves Santiago Cañón Valencia érdemelte ki 2018-ban a Starker János Alapítvány díját, mely 35 000 dollár pénzjutalommal jár.

A 30 év alatti tehetséges csellójátékosok díjazására létrehozott díjat a 2013-ban, 88 esztendősen elhunyt csellóművész és pedagógus, Starker János emlékére alapították. A pályázók egy vágatlan videót nyújtanak be az alapítványhoz, melyen hat különböző darabot mutatnak be a klasszikus kor előttről, a bécsi klasszika és a romantika idejéből, valamint választani kell a 20. század zenéjéből és a kortárs művek közül is.

- hirdetés -

Santiago Cañón Valencia 1995-ben született Bogotában. A bachelor képzést James Tennant irányítása alatt végezte Új-Zélandon, posztgraduális tanulmányait Dallasban folytatta, Andrés Diaz mellett. 2017-től Wolfgang Emanuel Schmidttől tanul a Kronberg Akadémián.

Starker gordonkahangja olyan, mint a messziről jött emberé, a vándoré, akinek van miről mesélnie, s szívesen is mesél.

Kroó György így jellemezte Starker Jánost, aki a 20. század egyik legkiválóbb gordonkaművésze. Az 1940-es évek végén Párizsban készítette el Kodály Zoltán op. 8-as Szólószonátájának felvételét, amellyel nemzetközi hírnevet szerzett, és elnyerte a Charles Cros Akadémia Hanglemez Nagydíját. 1948-ban költözött az Egyesült Államokba, ahol Doráti Antal a Dallasi Szimfonikus Zenekar szólócsellistájának szerződtette.

Starker János, a cselló koronázatlan királya

Az Egyesült Államokban magyar szerzők műveinek bemutatásával, jótékonysági hangversenyekkel, hangszeradományokkal járult hozzá a magyar kultúra terjesztéséhez.

(Via The Strad, Papageno)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X