Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Művészeit díjazta a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara

Művészeit díjazta a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara

A 2017/18-as évad zenekari művésze, egyben a Dohnányi Ernő-díj kitüntetettje, Monoki Attila csellóművész, a Vásárhelyi Zoltán-díjat pedig idén megosztva, Fehérné Jánosi Margit szoprán és Szerdahelyi Pál bariton énekművészek érdemelték ki.

- hirdetés -

A díjakat Kovács Géza a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek ügyvezető igazgatója az Évad Koncertjének is nevezett előadás előtt adta át november 8-án, a Müpában. Az elismerés azért is kiemelkedő, mert az énekkari és zenekari tagok titkos szavazással választják ki azt, akit előző évi művészi teljesítményük alapján erre a címre leginkább érdemesnek tartanak.

Hogy Lully és Berlioz Te Deumának előadása miért az Évad Koncertje, arról itt írtunk:

Hallgassa meg a művet, amelynek előadása egykor Lully halálát okozta

- hirdetés -

A díjakat három évtizede alapították, és a Magyar Rádió két emblematikus muzsikusáról nevezték el: Dohnányi Ernő a Rádiózenekar alapító karmestere, Vásárhelyi Zoltán a Magyar Rádió Énekkarának karnagya volt.

Monoki Attila

1978-ban végzett a Zeneakadémián.1977-től 16 évig a MÁV Szimfonikus Zenekar csellóművésze, az utolsó 8 évben szólamvezetőként. 1993-tól a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának csellóművésze. Érdekesség, hogy már másodszor szavazzák meg az évad művészének, elsőként a MÁV Szimfonikusoknál 1985/86-ban kapta meg a kollegáktól ezt az elismerést.

Szerdahelyi Pál, Fehérné Jánosi Margit, Monoki Attila  – fotó: Felvégi Andrea

Fehérné Jánosi Margit

A Zeneakadémia magánének szakán végzett Pécsett, Pászti Miklós vezetése alatt tagja volt a Magyar Állami Népi Együttesnek, majd alapító tagként az Állami Énekkarban (későbbi nevén Nemzeti Énekkar) énekelt. A Magyar Rádió Énekkara szoprán szólamának 1990 óta énekkari művésze.

Szerdahelyi Pál

Felsőfokú tanulmányait a Miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Intézetben, majd a Zeneakadémián végezte magánének-tanár, ének-, kamaraművész szakokon. 2012 novemberétől a Magyar Rádió Énekkar bariton szólamának énekkari művésze, szólistaként is gyakran hallható.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.