Papageno Radio
Intermezzo 5,3 milliárd dollár – ennyit költöttek idén a Sotheby’s árverésein

5,3 milliárd dollár – ennyit költöttek idén a Sotheby’s árverésein

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az aukciósházak eladásban a legjobbak. Akkor sem hibáznak, ha saját maguk eladásáról van szó. A Sotheby’s sem lő sose mellé, amikor közzéteszi az év végi dicsőséglistáját, mert ilyenkor mindig leesik az állunk. Kozmikus számok következnek.

Először mindenki arra gondol, hogy képtelenség évről évre újabb rekordokat dönteni. Csakhogy a gyűjtés – bélyegek, műtárgyak, fegyverek, gépjárművek, papírszalvéták gyűjtése – éppen a rekordokról szól. Amik, ha megdőlnek, lehet újabb rekordokra vadászni.

Itt például két hazai rekorderről írtunk:

Ide kapcsolódik:
Rippl-Rónai- és Vaszary-életműrekord a Virág Judit Galéria téli aukcióján

Most egy akkora összeg leírására készülök, amelyet valójában el sem tudok képzelni. 5,3 milliárd amerikai dollár. Ekkora értékben keltek el kikiáltási tételek a New York-i aukciósház idén rendezett árverésein. Ez az összeg 12 százalékkal haladja meg a Sotheby’s tavalyi bevételét.

(Becsszóra mondom, azt sem tudom felfogni.)

Alább a földi halandók számára ugyancsak befogadhatatlan részösszegek – úgynevezett rekordok – közül szemezgetek.

Gondolták volna például, hogy idén megdőlt a japán whisky aukciós világrekordja? Ha nem, hát ideje tiszta vizet önteni a pohárba. Januárban valaki 298.879 dollárt, vagyis 85 millió forintot adott egy üveg gabonából párolt égetett szeszért. Egészségére!

A jó whisky egyik legfontosabb ismérve a tisztaság. Épp, mint az értékes gyémánté. Februárban piacra került a valaha volt legritkább, 102 karátos gyémánt. És meg is vették.

Amedeo Modigliani Fekvő aktja a Sotheby’s árverésén – fotó: sothebys.com

Nemcsak a karátok száma, de a legnagyobb leütési ár is megdőlt idén. Modigliani Fekvő aktjáért 157.2 millió dollárért kelt ugyanis el, a Sotheby’s februárban tartott impresszionista és modern művészeti alkotásokat felvonultató aukcióján pedig valaki 69,2 millió dollárt fizetett Pablo Picasso Nő sapkában és kockás ruhában (Marie-Thérese Walter) című, a művész szeretőjét ábrázoló vásznáért, amely ezzel az Európában, akución legdrágábban elkelt műtárggyá avanzsált. Jenny Saville, 12,4 milliós eladásával a legdrágábban elkelt élő női művész lett.

A könyvillusztrációk rekordja is megdőlt. Micimackó Százholdas pagonyának E. H. Shepard által rajzolt térképéért csaknem 600.000 dollárt fizetett valaki, de rekord született kínai porcelán-kategóriában is. A világ első, a Lumière fivérekhez köthető filmplakátja 160.000 dollárért kelt el egy online árverésen. És mit gondolnak, Bruce Springsteen Born to Run című dalának kéziratáért mennyit adtak? Nem kevesebbet mint 250.000 dollárt.

A Sotheby’s-nél nemcsak festményekre, szobrokra és alkoholos italokra, hanem autókra is lehet licitálni. A Ferrari 250 GTO-t 158 millió dollárért értékesítettek idén Monterey-ben. Azt hiszem, ehhez jár némi bónusz üzemanyag is, de ki tudja.

A beszámolóból kiderül, hogy dübörög az Európán kívüli piac is: a Sotheby’s áttöréseket ért el Közel- és Távol-Keleten, valamint Indiában is, vagyis nem mostanában köszönt be várhatóan a műtárgypiacon a hét szűk esztendő.

(Via Sotheby’s, artdaily.com)

Promóció

Stream és színház

X
X