Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo 5,3 milliárd dollár – ennyit költöttek idén a Sotheby’s árverésein

5,3 milliárd dollár – ennyit költöttek idén a Sotheby’s árverésein

Az aukciósházak eladásban a legjobbak. Akkor sem hibáznak, ha saját maguk eladásáról van szó. A Sotheby’s sem lő sose mellé, amikor közzéteszi az év végi dicsőséglistáját, mert ilyenkor mindig leesik az állunk. Kozmikus számok következnek.

- hirdetés -

Először mindenki arra gondol, hogy képtelenség évről évre újabb rekordokat dönteni. Csakhogy a gyűjtés – bélyegek, műtárgyak, fegyverek, gépjárművek, papírszalvéták gyűjtése – éppen a rekordokról szól. Amik, ha megdőlnek, lehet újabb rekordokra vadászni.

Itt például két hazai rekorderről írtunk:

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Rippl-Rónai- és Vaszary-életműrekord a Virág Judit Galéria téli aukcióján

Most egy akkora összeg leírására készülök, amelyet valójában el sem tudok képzelni. 5,3 milliárd amerikai dollár. Ekkora értékben keltek el kikiáltási tételek a New York-i aukciósház idén rendezett árverésein. Ez az összeg 12 százalékkal haladja meg a Sotheby’s tavalyi bevételét.

(Becsszóra mondom, azt sem tudom felfogni.)

Alább a földi halandók számára ugyancsak befogadhatatlan részösszegek – úgynevezett rekordok – közül szemezgetek.

Gondolták volna például, hogy idén megdőlt a japán whisky aukciós világrekordja? Ha nem, hát ideje tiszta vizet önteni a pohárba. Januárban valaki 298.879 dollárt, vagyis 85 millió forintot adott egy üveg gabonából párolt égetett szeszért. Egészségére!

A jó whisky egyik legfontosabb ismérve a tisztaság. Épp, mint az értékes gyémánté. Februárban piacra került a valaha volt legritkább, 102 karátos gyémánt. És meg is vették.

Amedeo Modigliani Fekvő aktja a Sotheby’s árverésén – fotó: sothebys.com

Nemcsak a karátok száma, de a legnagyobb leütési ár is megdőlt idén. Modigliani Fekvő aktjáért 157.2 millió dollárért kelt ugyanis el, a Sotheby’s februárban tartott impresszionista és modern művészeti alkotásokat felvonultató aukcióján pedig valaki 69,2 millió dollárt fizetett Pablo Picasso Nő sapkában és kockás ruhában (Marie-Thérese Walter) című, a művész szeretőjét ábrázoló vásznáért, amely ezzel az Európában, akución legdrágábban elkelt műtárggyá avanzsált. Jenny Saville, 12,4 milliós eladásával a legdrágábban elkelt élő női művész lett.

A könyvillusztrációk rekordja is megdőlt. Micimackó Százholdas pagonyának E. H. Shepard által rajzolt térképéért csaknem 600.000 dollárt fizetett valaki, de rekord született kínai porcelán-kategóriában is. A világ első, a Lumière fivérekhez köthető filmplakátja 160.000 dollárért kelt el egy online árverésen. És mit gondolnak, Bruce Springsteen Born to Run című dalának kéziratáért mennyit adtak? Nem kevesebbet mint 250.000 dollárt.

A Sotheby’s-nél nemcsak festményekre, szobrokra és alkoholos italokra, hanem autókra is lehet licitálni. A Ferrari 250 GTO-t 158 millió dollárért értékesítettek idén Monterey-ben. Azt hiszem, ehhez jár némi bónusz üzemanyag is, de ki tudja.

A beszámolóból kiderül, hogy dübörög az Európán kívüli piac is: a Sotheby’s áttöréseket ért el Közel- és Távol-Keleten, valamint Indiában is, vagyis nem mostanában köszönt be várhatóan a műtárgypiacon a hét szűk esztendő.

(Via Sotheby’s, artdaily.com)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.