Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Petri György fia könyvet írt a költő emlékére

Petri György fia könyvet írt a költő emlékére

Petri 75 – Közelítés címmel jelent meg Petri Lukács Ádám könyve a Kertész Imre Intézet gondozásában. Petri György költő, műfordító idén töltötte volna be hetvenötödik életévét. Fia ezzel az alkotással állított emléket édesapjának.

- hirdetés -

„Számunkra ez egy egészen különleges pillanat, amelyre hat éve várunk, hiszen egy olyan könyvet mutatunk most be, amely egészen egyedi a magyar szellemi életben” – mondta Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója, a kötet december 17-i bemutatóján.

„Petri György néhány nap múlva, december 22-én lenne hetvenöt éves. Ő is azon hányatott sorsú íróink közé tartozik, aki nemcsak hosszú évekig volt betiltva, de életművének java része is csak halála után jelenik meg”

- hirdetés -

– mondta a könyvbemutatón Hafner Zoltán, a Kertész Imre Intézet igazgatója, a kötet szerkesztője.

A költő hagyatékának egy részét az intézet kezeli, amely az elmúlt évben összegezte Petri György műveinek és a róla szóló szakirodalomnak mintegy 1700 tételt számláló bibliográfiáját. Ez a munka alapvető kézikönyve lesz minden további kutatásnak, ugyanakkor a költő számára a jövőben egy önálló honlapot is szeretnének létrehozni.

Petri György főként az 1980-90-es éveknek volt a kultikus alakja, de költészete mindmáig meghatározó. A költő fia által írt új kötet több szempontból is kuriózum, hiszen Petri Lukács Ádám különleges fotók segítségével idézi fel édesapja alakját, és annak hiányát.

Petri György – fotó: Szilágyi Lenke

A kötet emlékmozaikokból áll össze, egészen visszanyúl a második világháborúig és a Kádár-kori művészéletig.

Felnőttként, gyerekszemmel idézi fel a múltat.

Éppen ezért a könyv maga is nagyon szerethető és olvasmányos, a maga nemében pedig hiánypótló.

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!