Papageno Radio
Intermezzo Petri György fia könyvet írt a költő emlékére

Petri György fia könyvet írt a költő emlékére

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Petri 75 – Közelítés címmel jelent meg Petri Lukács Ádám könyve a Kertész Imre Intézet gondozásában. Petri György költő, műfordító idén töltötte volna be hetvenötödik életévét. Fia ezzel az alkotással állított emléket édesapjának.

„Számunkra ez egy egészen különleges pillanat, amelyre hat éve várunk, hiszen egy olyan könyvet mutatunk most be, amely egészen egyedi a magyar szellemi életben” – mondta Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója, a kötet december 17-i bemutatóján.

„Petri György néhány nap múlva, december 22-én lenne hetvenöt éves. Ő is azon hányatott sorsú íróink közé tartozik, aki nemcsak hosszú évekig volt betiltva, de életművének java része is csak halála után jelenik meg”

– mondta a könyvbemutatón Hafner Zoltán, a Kertész Imre Intézet igazgatója, a kötet szerkesztője.

A költő hagyatékának egy részét az intézet kezeli, amely az elmúlt évben összegezte Petri György műveinek és a róla szóló szakirodalomnak mintegy 1700 tételt számláló bibliográfiáját. Ez a munka alapvető kézikönyve lesz minden további kutatásnak, ugyanakkor a költő számára a jövőben egy önálló honlapot is szeretnének létrehozni.

Petri György főként az 1980-90-es éveknek volt a kultikus alakja, de költészete mindmáig meghatározó. A költő fia által írt új kötet több szempontból is kuriózum, hiszen Petri Lukács Ádám különleges fotók segítségével idézi fel édesapja alakját, és annak hiányát.

Petri György – fotó: Szilágyi Lenke

A kötet emlékmozaikokból áll össze, egészen visszanyúl a második világháborúig és a Kádár-kori művészéletig.

Felnőttként, gyerekszemmel idézi fel a múltat.

Éppen ezért a könyv maga is nagyon szerethető és olvasmányos, a maga nemében pedig hiánypótló.

(Via MTI)

Promóció

X
X