Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Hallott már Vivaldit gombos harmonikán? – Videó

Hallott már Vivaldit gombos harmonikán? – Videó

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A klasszikus zene és a harmonika egyáltalán nem idegen egymástól, még ha a legtöbben általában a kötetlenebb műfajok hangszereként is ismerik. Az ukrajnai születésű Alekszandr Hrusztevics, a világ egyik legvirtuózabb bajánművésze Vivaldi A négy évszakából a Nyarat játszotta el egy 2013-as vilniusi koncertjén, megmutatva, hogy milyen sokoldalú és érzékeny hangszer tud lenni egy kromatikus gombos harmonika is, ha jó kezekbe kerül. 

A gombos és a billentyűs harmonika a Balkán, illetve a kelet-európai térség egyes részein erősen beágyazódott a zenekultúrába, és szinte minden műfajban megtalálható, hiszen egy testben egy egész zenekar funkcióját képes ellátni, így tulajdonképpen alkalmas bármilyen bonyolult zenei anyag megszólaltatására.

- hirdetés -

De la musique classique à l’accordéon. Fantastique et hypnotique !!!Alexander Hrustevitch, probablement le meilleur accordéoniste au monde jouant magistralement un extrait des 4 saisons d’Antonio Vivaldi (L’été partie3). Suivez les mouvements de sa main gauche (votre droite) pour se rendre compte de son génie. Enregistré à Vilnius en 2013.Enjoy !!!!

Közzétette: C’est TOUT ou RIEN – 2016. szeptember 3., szombat

A gombos harmonikák esetében a jobb kéz dallamát gombokkal lehet megszólaltatni. A gombok kiosztására számtalan változatot alkottak meg, melyek hangolásukban, mechanikájukban, és gyártásukban egyaránt eltérnek.

– A diatonikus harmonikák melódia oldala általában kevés gombot tartalmaz, legtöbbször csak néhány hangnemben teszi lehetővé a diatonikus skálák eljátszását. A basszus oldal rendszerint az alapvető akkordokat, és az alapsort tartalmazza. Majdnem minden diatonikus gombos harmonika (pl. bandoneón) biszonáns, ami azt jelenti hogy minden gomb két hangot képes létrehozni. Egyet amikor a légszekrényt kitágul, egy pedig mikor a légszekrény összehúzódik.

– A kromatikus gombos harmonika olyan gombos harmonika, ahol a melódia oldal azonos alakú gombokból álló sorokból épül fel. A kialakítás során a hangmagasság kromatikusan emelkedik az átlók mentén. A basszus általában szabad basszus rendszerű, vagy kombinált, a kettő közötti váltást lehetővé tevő mechanikájú.

Általában 3-5 sort alakítanak ki a jobb kéz számára. Az 5 soros változat esetében az első két sort ismétlik meg hogy megkönnyítsék a játékos dolgát. Létezik 6 soros változat is, ami elsősorban Szerbiában és a volt Jugoszlávia területén terjedt el.

(Via WikipediaC’est TOUT ou RIEN)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X