Papageno Radio
Intermezzo Hat bérletet indítanak a Magyar Rádió Művészeti Együttesei

Hat bérletet indítanak a Magyar Rádió Művészeti Együttesei

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Hatféle bérletet indítanak útjára a Magyar Rádió Művészeti Együttesei (MRME) a 2019/20-as évadban, a koncerteknek a Zeneakadémia, a Müpa, a Mátyás-templom és a Pesti Vigadó ad otthont.

Vásáry Tamás újabb koncertsorozatában Robert Schumann életművének legfontosabb zenekari darabjai, a harmadik évadában a végéhez érő Beethoven-ciklusban pedig a Krisztus az Olajfák hegyén című oratórium is elhangzik a nyitányok és zongoraversenyek mellett a Zeneakadémián. A Müpában mások mellett Verdi, Richard Strauss, Leoncavallo és Csajkovszkij remekműveit hallhatja a közönség Kobajasi Kenicsiró, José Cura, Rost Andrea és Rohmann Ditta közreműködésével.

Ide kapcsolódik:
30 éve debütált Rost Andrea 

A zeneakadémiai Dohnányi-bérlet zenei kínálatában Alex Nante Fuvolaversenyének, valamint José Cura operájának ősbemutatója és Mozart A-dúr klarinétversenyének eredeti változata is szerepel.

A Mátyás-templomi Anno Sacri-sorozatban Bach, Vivaldi, Telemann és Handel kompozíciói, a Magyar Rádió Énekkarának Sapszon-bérletében az énekkari irodalom emblematikus alkotásai szólalnak meg a Pesti Vigadóban.

A Beethoven-ciklusban elhangzó versenyművek szólistája Ránki Dezső és Ránki Fülöp zongoraművész, a Schumann-sorozaté Oláh Vilmos hegedűművész, Devich Gergely gordonkaművész és Fülei Balázs zongoraművész lesznek.

A Müpában az MRME együtteseink első állandó vendégművésze, José Cura Verdi Requiemjét dirigálja és a Bajazzók címszerepét énekli. Rost Andrea Strauss Négy utolsó énekével és a Rózsalovag zárójelenetében lép színpadra, Kobajasi Kenicsiró vezényletével Csajkovszkij 5. szimfóniája is megszólal. A koncerteken fellép mások mellett Sümegi Eszter, Pasztircsák Polina, Rohmann Ditta és a Magyar Rádió Gyermekkórusa.

Ide kapcsolódik:
José Cura lesz a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek első állandó vendégművésze

A Dohnányi-bérletben Camilla Hoitenga német fuvolaművész szólaltatja meg az Eötvös Intézet és a Rádiózenekar számára komponált Alex Nante-fuvolaverseny ősbemutatóját, valamint Sztravinszkij, Kodály és R. Strauss műveit. José Cura Montezuma és a rőt pap című operájának ősbemutatója a szerző vezényletével hangzik el. Carlo Montanaro karmesteri estjén az eredeti változatban hangzik el Mozart A-dúr klarinétversenye Varga Gábor előadásában. Vajda Gergely vezényletével Britten és Debussy tenger-zenéi mellett Szent Ferenc emlékét idézik meg Liszt Ferenc és Orbán György műveivel, Sümegi Eszter énekszólójával. Kovács János dirigens Smetana Hazám című ciklusából és Leos Janácek műveiből állította össze műsorát.

Az Anno Sacri-sorozat folytatásaként barokk felfedezésekre invitálják a közönséget Bach, Vivaldi, Telemann és Handel kompozícióival. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Énekkara és Gyermekkórusa mellett Tomás Selc basszista, Erik Bosgraaf furulyaművész, valamint Dmitrij Szinkovszkij hegedűművész, kontratenor is fellép. A sorozat három ékköve Vivaldi, Telemann és Bach Magnificatja lesz.

A Sapszon-bérletben Csillag Béni Rossini Kis ünnepi miséjét vezényli, Pad Zoltán pedig Rahmanyinov Vesperását és Monteverdi Vespróját tűzi műsorra. A negyedik esten a bérlet névadójának fia, ifjabb Sapszon Ferenc vendégszereplése ígér spirituális hangulatú koncert-élményt.

Ide kapcsolódik:
Botka Valéria, a gyermekkórus-alapító

A Magyar Rádió Gyermekkórusa idén ünnepli alapításának 65. évfordulóját. A jubileumi évben számos fontos felkérésnek tesznek eleget Budapesten, vidéken és külföldön egyaránt. A kórus fellép a Müpában, a Zeneakadémián, a Pesti Vigadóban, a Budapest Music Centerben, Székesfehérváron, Pozsonyban, Nagyszombatban, Brnoban, Valticében és Prágában. Az ünnepi évet lezáró koncert december 15-én lesz a Zeneakadémián. A bérleteket május 15-ig kedvezményesen árusítják.

(Via MTI)

Promóció

X
X