Papageno Radio
- hirdetés -
Folk Itt nézheti meg a Sipos Mihályról készült dokumentumfilmet

Itt nézheti meg a Sipos Mihályról készült dokumentumfilmet

A Muzsikás együttes prímása 1973 óta tekinti élethivatásának a magyar népzenekincs Bartók és Kodály példáját követő gyűjtését, autentikus előadását, terjesztését és megőrzését. A Magyar Művészeti Akadémia portrésorozatában Sipos Mihály a Muzsikás történetét is feleleveníti.

- hirdetés -

Szlavóniától Moldváig összeköt című portréfilmben közelebbről is megismerhetjük a Kossuth-díjas zenész pályáját, így az is kiderül, hogy Sipos Mihály polgári foglalkozását tekintve elméleti matematikus.

- hirdetés -

A Sipos Mihály, Éri Péter, Porteleki László, és Hamar Dániel alkotta, immár negyvenhat éve működő Muzsikás együttes a világ legpatinásabb koncerttermeibe és a világ legtávolabbi pontjain megrendezett nemzetközi zenei fesztiválokra is eljuttatta a magyar népzene szépségét, hírét, erejét. Ennek az együttesnek sikerült az, ami korábban senki másnak: elsőként fogadtatták el a hagyományos magyar népzenét, mint önálló, minden más műfajjal egyenértékű zenei stílust.

Sípos Mihály prímás a portréfilmben beszél az első Muszikás-lemezről is, mely elkészültekor felhívta a figyelmet a magyar zenei hagyományok Szlavóniától Moldváig terjedő összekötő szerepére – így kapta címét a dokumentumfil – emellett pedig felmutatott olyan értékeket, amelyek a köztudatban akkoriban még kevéssé léteztek.

Ide kattintva a teljes filmet megnézheti!

(Via Mediaklikk, MMA)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.