Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Kondor Béla, Ország Lili és Schaár Erzsébet műveiből nyílik kiállítás Budapesten

Kondor Béla, Ország Lili és Schaár Erzsébet műveiből nyílik kiállítás Budapesten

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az egyik legnagyobb hazai magángyűjteményből, az Antal-Lusztig gyűjteményből nyílik kiállítás a kilencven éve született Németh Lajos művészettörténész emlékére április 18-án a budapesti Hegyvidék Galériában.

Nagy T. Katalin, a tárlat kurátora elmondta, hogy a debreceni Déri Múzeum többéves projekt keretében itthon és külföldön is bemutatja az Antal-Lusztig-gyűjtemény darabjait. Az elmúlt években a kiállításoknak a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ adott otthont, a jövőben azonban nagyobb hangsúlyt kap majd, hogy más városokban is megismerjék a legnagyobb, 4-5 ezer műből álló magyarországi képzőművészeti gyűjtemény alkotásait.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Rendszerváltás, panelek és mániák a MODEM 2019-es programjában

Nagy T. Katalin kiemelte: a Minerva baglya című válogatás művészei a műgyűjtő Antal Péter számára kiemelten fontos alkotók, gyűjteményében Kondor Bélától, Schaár Erzsébettől és Ország Lilitől is jelentős alkotások vannak. A műgyűjtőt személyes kapcsolat is fűzte Ország Lilihez. A művész éveken át mentora volt, segítette a fiatal ügyvédet a művészet világában való eligazodásban, más művészek, műgyűjtők megismerésében. Hozzátette: a Schaár Erzsébet-gyűjtemény külön érdekessége, hogy számos olyan gipszmunkát is tartalmaz, amelyeket a szobrász bronzból készült műveihez és a híres Utcához készített.

Az 1929-ben született Németh Lajos kutatási területe a 19. és a 20. századi művészet volt. A művészettörténészt szoros barátság fűzte a három művészhez, akiknek halála nagyon megviselte, úgy érezte, már nincs kivel megosztania a művészettel kapcsolatos élményeit, gondolatait – jegyezte meg a kiállítás kurátora.

A tárlaton látható lesz a többi között Kondor Béla Baltás királya, amely a híres Darázskirály közeli rokona és a Hűség szárnyasoltár, amelyet a művész első feleségének, Kaufmann Ágotának készített. Schaár Erzsébettől azokat a jellegzetes plasztikákat mutatják be, amelyek az Utcának az előzményei. A szobrász olyan tereket épített, amelyeken falak, ablakok, ajtók, átjárók jelennek meg alakokkal vagy azok nélkül.

Ide kapcsolódik:
Magyar alkotás került a párizsi Pompidou állandó gyűjteményébe

Ország Lili szürrealista korszakának több műve is szerepel a kiállításon, például a Bagoly hálóban című kép, amelynek a kiállítás kurátora, Nagy T. Katalin szimbolikus jelentőséget is szánt. Németh Lajos számos monográfiát és művészetelméleti könyvet írt, ezek egyike a Minerva baglya, amely a kiállítás címe is lett – jelezte a kurátor.

Az április 18-án nyíló tárlatot május 18-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Hegyvidék Galériában.

(Via magyarmuzeumok.hu)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X