Papageno Radio
Intermezzo Újra eredeti pompájukban látogathatók Versailles-ban a királynék lakosztályai

Újra eredeti pompájukban látogathatók Versailles-ban a királynék lakosztályai

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Háromévi alapos kutatás és restaurációs munkák után az eredeti színárnyalatokkal várják a látogatókat a versailles-i kastélyban a francia királynék híres lakosztályai.

A Tükörgaléria melletti királynéi lakosztályok – amelyekben 107 év alatt 19 francia királyi gyermek látta meg a napvilágot, három királyné és két trónörökös-feleség élt – 2016 januárja óta tartottak zárva.

Április 16-tól azonban két kiállítás mutatja be itt a XVI. Lajost a nyaktiló alá követő Mária Antónia és az elfeledett Leszczynska Mária, XV. Lajos hitvese, valamint Maintenon asszony, XIV. Lajos morganatikus felesége életét.

Az egymásba nyíló termekben – Őrök terme, Előszoba, a Nemesek szalonja és a Királyné hálószobája – először a tűzbiztonsági és légtisztító berendezéseket kellett korszerűsíteni, a Lajos Fülöp idején beszerelt fűtőtestek ugyanis túlságosan meleg levegőt fújtak be. Nyáron a plafon alatt a hőmérséklet a 45 Celsius-fokot is elérhette, ami tönkretette a festést.

Ide kapcsolódik:
Áprilistól látogatható lesz Rómában Nero palotája - Galéria

Asztalos- és aranyozóműhelyek is részt vettek a munkában. A Nemesek szalonjában található kárpitok pontos másolatát a Tassinari és Chatel selyemmanufaktúra szőtte.

Helyreállítottak egy Leszczynska Mária részére készített rokokó falfestményt is. A vastag rétegek mögé rejtőzött trompe-l’oeil (szemet becsapó festészet) visszanyerte árnyékhatásait, kényes kékesszürke színét, amelyen az aranyozott reliefek, indák, ablakkeresztfák illúziói kirajzolódnak.

Ezen kívül a bronztevéken álló úgynevezett szultánák órája, Mária Antónia híres mellszobra és Élisabeth Vigée Le Brun híres vászna – amely a királynét három gyermekével ábrázolja egy üres bölcső mellett – is a Királyné hálószobáját díszíti ismét.

Ide kapcsolódik:
Egy Van Dyck-kép áll a Szépművészeti aktuális kiállításának középpontjában

Francois Boucher-nek a királyné erényeit – irgalmasság, kegyesség, bőkezűség és bölcsesség – jelképező szürke színeiről sikerült eltávolítani a sárga hatást keltő, az idők során oxidálódott átfestéseket és lakkokat.

Az Őrök termében megmaradt a XIV. Lajos korabeli hieratikus stílus, bár elhasználódott és kopott volt. A restaurálás során sikerült helyreállítani az értékes színesmárvány-burkolatot. Megtisztították a zsíros kosztól a királynak az ókori témák iránti vonzalmát bemutató Noel Coypel-festményeket is.

A munkák finanszírozásában a francia állam, maga a versailles-i kastély, valamint mecénások, közöttük a Versailles Amerikai Barátai nevű szervezet vett részt.

(Via francianyelv.hu)

Promóció

X
X