Papageno Radio
Intermezzo Elhunyt Erőd Iván zeneszerző

Elhunyt Erőd Iván zeneszerző

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Erőd Iván nemzetközi hírű zeneművész június 24-én, 83 éves korában hunyt el az osztrák fővárosban – közölte a Bécsi Állami Opera.

A zeneszerző Budapesten született 1936-ban. Nagyapja Ney Bernát a Magyar Állami Operaház szólóénekese, nagybátyja Ney Tibor hegedűművész volt. Testvére, aki Schiffer Adolf növendékeként tehetséges csellistának indult Buchenwaldban vált a holokauszt áldozatává.

Ide kapcsolódik:
Erőd Iván műveit vette lemezre az Accord Quartet

Ötéves korában kezdett zongorát tanulni, tízéves korától Kadosa Páltól vett magánórákat, később a Zeneakadémián is Kadosa volt a mestere. A Zeneakadémián zeneszerzést is tanult, olyan tanároktól, mint Kodály Zoltán, Szabolcsi Bence, Bárdos Lajos, Nagy Olivér és Szőnyi Erzsébet.

Erőd Ivánt több más magyar és osztrák művésszel együtt kitüntették a washingtoni John F. Kennedy Központ az Előadóművészetekért 2019-es Művészeti Aranyérem-díjával, az elismerést néhány nappal halála előtt vette át helyette fia, Adrian Eröd baritonénekes a bécsi Albertina múzeumban.

Ide kapcsolódik:
Négy magyar művész is megkapja a Kennedy Center Művészeti Arany Medálját

Az 1956-os forradalom bukása után új életet kezdett: egy amerikai ösztöndíj segítségével a bécsi zeneakadémián tanult tovább, 1961-ben diplomázott zeneszerzés- és zongoraszakon. Volt korrepetitor a Bécsi Állami Operánál Herbert von Karajan ajánlásával, szólistaként pedig Karl Böhmmel és a bécsi filharmonikusokkal lépett föl. A hetvenes évektől egyre ritkábban koncertezett. 1967-től a grazi zeneakadémia előbb óradíjas, majd 1971-től kinevezett professzora lett, 1989-től a bécsi Musikhochschule (ma Musikuniversität) professzora volt. Erőd Ivánt a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia zenei alkotóművészeti osztálya 2009-ben választotta meg rendes tagnak.

(Via MTI, 24.hu)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X