Papageno Radio
Címlap Erőd Iván műveit vette lemezre az Accord Quartet

Erőd Iván műveit vette lemezre az Accord Quartet

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A legjelentősebb osztrák kiadó, a bécsi Gramola gondozásában jelent meg október 15-én az Accord Quartet legújabb lemeze, Erőd Iván mindhárom vonósnégyesével műsorán.

Hallgasson bele a lemezbe ide kattintva!

Az Accord Quartet 2001-ben alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem négy hallgatójából. Közel két évtizedes fennállásuk alatt a zenei élet meghatározó szereplőjévé váltak, több száz hangversenyt adtak, ésszámos ősbemutatófűződik nevükhöz. Magyarországi koncertjeik mellett Európa szinte minden országában felléptek, köztük olyan neves koncerttermekben, mint a Brüsszeli Szépművészeti Múzeum (BOZAR), a Madridi Szépművészeti Múzeum, vagy a szentpétervári Ermitázs. Számos kortárs zeneszerző, mint például Fekete Gyula, Vajda János, Selmeczi György, Zombola Péter és Kákonyi Árpád, komponált nekik vonósnégyeseket, míg Petrovics Emil, Kurt Schwertzig és John Corigliano műveit a szerzőkkel együtt tanulták és játszották.

2005 júniusa óta a Magyar Állam két hegedűvel és egy csellóval támogatja az együttest, 2008 februárjától pedig egy Guminár Tamás által készített Gasparo da Saló brácsa-kópia is a formáció hangzását erősíti.

Devich Sándor, egykori professzoruk, még zeneakadémiai diákéveik alatt mutatta be őket Erőd Ivánnak. 2005-ben magyarországi ősbemutatóként a kvartett adta elő a 3. vonósnégyest, amelyet a zeneszerző az Artis Quartetnek komponált. A zenei egyetértés az első pillanattól kezdve természetes volt, a darab „jól állt” nekik mind hangzásban, mindstílusban. A későbbiekben többször is műsorukra tűzték a művet itthon és Ausztriában egyaránt. 2017 áprilisában Erőd Iván a Széchenyi-emlékbeszéd keretében tartott előadást, amelyen az Accord Quartetel játszotta a 2. és 3. vonósnégyest is. A koncert sikerén felbuzdulva a zeneszerző felkérte őket három vonósnégyesének felvételére, amelyre 2018 tavaszán a bécsi Mozarthausban került sor.

Promóció

X
X