Papageno Radio
Intermezzo Ismét fesztivállal tisztelegnek Auer Lipót életműve előtt Veszprémben

Ismét fesztivállal tisztelegnek Auer Lipót életműve előtt Veszprémben

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Július 30-án kezdődik a nemzetközi Auer Fesztivál Veszprémben, a rendezvény sztárvendége Makszim Vengerov hegedűművész lesz. A hatnapos programsorozat megrendezésével, a város szülötte, Auer Lipót emléke előtt tisztelegnek a szervezők.

Kováts Péter, a Mendelssohn Kamarazenekar vezetője elmondta, hogy 2015 óta minden évben megrendezik az Auer Lipót hegedűművész és zenepedagógus nevével fémjelzett fesztivált, melynek idei sztárvendége Maxim Vengerov hegedűművész lesz. A programsorozat első napján az izraeli születésű Avi Avital mandolinművész és a Mendelssohn Kamarazenekar közös koncertjét hallgathatja meg a közönség, akik Vivaldi-, Bach- és Bartók-műveket játszanak majd. Július 31-én a Balkán Jazz Project ad koncertet népzenei, jazz és a világzenei produkciókat felvonultatva, valamint egy Auer-adaptáció is elhangzik majd.

Ide kapcsolódik:
Egy magyar hegedűs volt Anton Rubinstein legjobb barátja

Másnap az Auer Trió kamaraestjén Dvořák- és Beethoven-művek csendülnek fel Fülei Balázs zongoraművész, Kováts Péter hegedűművész és Varga István gordonkaművész előadásában. Kováts Péter elmondta:

a hazai és nemzetközi versenyeken sikereket elért fiataloknak különdíjként bemutatkozási lehetőséget biztosítanak a fesztivál keretében minden esztendőben, így idén a Zeneakadémián megrendezett Weiner Leó Országos Kamarazenei Verseny első helyezettje, a Korossy Quartet mutatkozik be. Az együttes Mozart, Beethoven és Weiner műveivel lép a közönség elé a veszprémi Szent Imre-templomban.

Ugyancsak augusztus 2-án Maxim Vengerov hegedűművész és a Mendelssohn Kamarazenekar ad közös koncertet a Hangvilla rendezvényközpontban. Augusztus 3-án Langer Ágnes fiatal hegedűművész mutatkozik be, aki a Zeneakadémián két évvel ezelőtt megrendezett Bartók Béla Világverseny Hegedűversenyének harmadik helyezettje volt. Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművész, a Zeneakadémia tanszékvezető tanára lesz Langer Ágnes kamarapartnere, akivel Grieg-, Janaček-, Bartók- és Gershwin-műveket hoznak Veszprémbe.

Ide kapcsolódik:
Langer Ágnes: „Akkor lennék a legboldogabb, ha hosszútávon haza tudnék jönni”

A Megyeházán lép közönség elé a lipcsei Tamás-templom fiúkórusának tagjaiból alakult öttagú Amarcord Ensemble énekegyüttes. Repertoárjuk a középkori daloktól a kortárs zenéig, reneszánsz madrigáloktól a romantikus kórusművekig terjed. A fesztivál zárónapján a veszprémi Gárdonyi Ifjúsági Kamarazenekar koncertjét hallgathatja meg a közönség, ezt követően Terje Tønnesen hegedűművész és a Mendelssohn Kamarazenekar közös koncertjét tartják a Hangvillában. Kováts Péter felidézte:

a rendezvény történetében 2015 óta olyan világhírű művészek tisztelegtek Auer emléke előtt, mint Gidon Kremer, Vagyim Repin, Mischa Maisky, a Borogyin Vonósnégyes, Jurij Basmet, Kocsis Zoltán, Baráti Kristóf, Kelemen Barnabás, Ránki Dezső, a Keller Kvartett, illetve Ray Chen.

Auer Lipót (1845-1930) hegedűművész karmester és zenepedagógus, a cár szólóhegedűse, államtanácsos, a Szentpétervári Konzervatórium professzora, az Orosz Zenei Társaság igazgató-karmestere volt. A kor számos ismert zeneszerzőjével ápolt barátságot, köztük volt Csajkovszkij, Rubinstein, Rimszkij-Korszakov, Liszt Ferenc és Szergej Rachmaninov.

Promóció

Stream és színház

X
X