Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Verdi a rendezők, Mozart a közönség kedvence a német operaházakban

Verdi a rendezők, Mozart a közönség kedvence a német operaházakban

A Német Színházak Egyesülete (Deutsche Bühnenverein) nyilvánosságra hozta a 2017/2018-as évad statisztikáit. Ebből kiderül, hogy Verdi operáiból készült a legtöbb produkció, de Mozartot játsszák a legtöbbször és a legtöbb néző előtt a német nyelvterület operaházaiban. 

- hirdetés -

A statisztikában 386 németországi, továbbá 78 osztrák és svájci színház számadatai szerepelnek. Ebből kiderül, hogy Németországban mintegy 23 millió színházjegyet adtak el, amiből kb. 3,8 millió szólt opera-előadásra.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Utazási tippek zenerajongóknak – Ausztria

Németországban 866 operaprodukció volt műsoron, ebből 35 ősbemutató, illetve 138 kortárs mű. A legnépszerűbb darabnak 34 rendezéssel Humperdinck Jancsi és Juliskája számított, a második helyre A varázsfuvola került. A képzeletbeli dobogó harmadik fokán a Tosca található, de ha a teljes német nyelvterületet számítjuk, a Traviata megelőzi.

A legtöbb előadást (286) A varázsfuvolából tartották, a második legnépszerűbb a Jancsi és Juliska (239), a harmadik Németországot tekintve itt is a Tosca, de a teljes német nyelvterületen a Carmen megelőzi. A nézőszámok tekintetében a lista élén ugyanazok a művek állnak: A varázsfuvola valamivel több, mint 277 ezer illetve a Jancsi és Juliska közel 170 ezer nézővel.

Ide kapcsolódik:
10+1 érdekesség Mozartról

321 zeneszerző munkái kerültek színpadra, közülük 298 férfi, 18 nő és 5 alkotócsapat műve. A legnépszerűbb zeneszerzőnek Verdi számított: 98 németországi rendezés volt az operáiból műsoron (további húsz Ausztriában és Svájcban), ezek az előadások több, mint 583 ezer (összesen közel 755 ezer) nézőt érdekeltek. Mozart-művet összesen 742-szer játszottak Németországban (a teljes német nyelvterületen 929-szer), ezt követik népszerűségben a Verdi- és a Puccini-operák. Németországban Mozart és Wagner került a második és harmadik helyre, a teljes német nyelvterület nézőszámait tekintve azonban Bizet a bronzérmes.

Ide kapcsolódik:
A varázsfuvola, ahogyan még nem láttuk

Az 1945 után bemutatott operák közül a legnépszerűbbnek Stravinsky A kéjenc útja és Poulenc A karmeliták beszélgetései című darabjai bizonyultak, négy-négy rendezésben volt repertoáron, Britten Peter Grimesa és Menotti Konzulja szerepel még az élmezőnyben, a német nyelvterülettel kibővítve felfért még a listára Gottfried von Einem Danton halála című műve. Poulenc operáját látták a legtöbben Németországban, a teljes nyelvterületen azonban a Halál Velencében című Britten-darab megelőzte.

(Via Klassik.com)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.