Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo A hazai képzőművészet élő legendája - Maurer Dórát köszöntjük

A hazai képzőművészet élő legendája – Maurer Dórát köszöntjük

Maurer Dóra 1937. június 11-én született Budapesten. A festőművész, grafikus az egyik legelismertebb magyar képzőművész. Műveire lehetett már licitálni a Sotheby’s aukcióján, kiállították a New York-i MoMA és a londoni White Cube galéria termeiben. 2019. augusztusában a londoni Tate Modern múzeumban nyílt meg első önálló kiállítása Nagy-Britanniában. 

- hirdetés -

A londoni kiállításon a Kossuth-díjas művész hozzávetőleg 35 munkáját mutatták be, köztük grafikai munkákat, fotókat, filmeket és festményeket, amelyek érzékeltették pályafutásának sokszínűségét. A tárlat több mint öt évtizedet ölelt fel az 1937-es születésű alkotó pályafutásából.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Szabadság mindenek fölött – A szürrealista Reigl Judit

A londoni múzeum ajánlója szerint Maurer Dóra központi alakja volt a művészekből, költőkből és zenészekből álló független közösségnek, amely a hivatalos rendszeren kívül működött a szocializmus idején. A csoport tagjai lakásokban rendeztek kiállításokat, szamizdat folyóiratokat jelentettek meg.

Maurer Dóra, aki grafikusnak tanult az 1950-es években, kísérleti munkáival a határokat feszegette a következő évtizedekben. Az 1970-es években kezdett el a fotográfiával és a mozgóképpel foglalkozni, gyakran működött együtt zenészekkel, tanított kreatív előadói workshopokon. Stílusa az 1970-es években egyre inkább geometrikussá és absztrakttá vált, festményeiben és grafikáiban egyaránt. A kiállítás csúcspontja a közelmúltban készült festményeit bemutató rész, az itt látható munkák színei olyan érzést keltenek, mintha az alakzatok úsznának a térben.

Ide kapcsolódik:
300 millió fontból épülne fel London új koncertterme

Maurer Dóra soha nem horgonyzott le egyetlen médiánál, stílusa egyedülálló, folyamatos mozgásban maradt. A Tate Modern ajánlója végül megjegyzi, hogy a tárlaton látható művek egy része a múzeum gyűjteményéből, egy részük magánkollekcióból származik, továbbá látható lesz öt olyan alkotás is, amelyet a Tate-nek ígértek.

Maurer Dóra Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas grafikus, festőművész és filmkészítő. 2015-ben Hazám-díjjal tüntették ki, 2018-ban Prima díjat kapott. 1961-ben a Képzőművészeti Főiskolán Hincz Gyula és Ék Sándor tanítványaként szerzett diplomát. 1990-től a Képzőművészeti Főiskola docense, 2003 óta egyetemi tanára. 1993-tól a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia levelező, 1998 óta rendes tagja, 2017 óta elnöke.

Munkáit bemutatták többek között Grazban, Utrechtben, Zágrábban, Bécsben, Stockholmban, Pozsonyban, Nürnbergben, Stuttgartban, a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban, Budapesten az Ernst Múzeumban és a Ludwig Múzeumban. Rövidfilmeket is készít.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!